Dit wil je niet in je cosmetica

Schadelijke ingredienten cosmetica

In 2011, het start jaar van INDISHA, voelde ik me nog wel eens een roepende in de woestijn. Met mijn informatie over minder fijne, veelgebruikte cosmetica ingredienten. Maar gelukkig is er steeds meer aandacht voor twijfelachtige ingredienten in cosmetica producten en de gezondheidsrisico's ervan.

Vanuit initiatieven als Tegengif.nl, Dermabase.nl, Beat the Microbeads, het boek het Antirimpelcomplex van journalist Robin van Wechem, artikelen door beauty journalisten, bloggers en 'groene' webshops en de EU met o.a. REACH. 

Ook al komen er steeds meer cosmetica producten met gezondere ingredienten, toch vind ik het schrikbarend dat mijn overzicht 'Veel gebruikte schadelijke ingredienten in cosmetica', uit 2010! nog steeds relevant is.

En dat een deel van de cosmetica producenten minder gezonde ingredienten, die bijvoorbeeld negatief in de pers zijn, zonder aarzeling vervangt door ingredienten die even slecht of nog slechter voor je gezondheid zijn. Of met een andere minder bekende benaming op de ingredientenlijst zet. (eenzelfde ingredient heeft vaak meerdere benamingen)

Omzet is voor de (grote) cosmetica concerns blijkbaar (nog steeds) belangrijker dan de gezondheid van gebruikers. Cosmetica is een enorme industrie. In 2022 goed voor $430 miljard omzet wereldwijd [6De lobby kracht van deze bedrijven richting overheden en de EU is groot. 

Twijfelachtige ingredienten

Hieronder een aantal ingredienten uit het overzicht van 2010, die nog steeds veel gebruikt worden. Klik op de button onderaan deze blog voor het totale overzicht. 

Aluminiumzouten

Aluminium bestanddelen vind je vaak in deodorants. Ze zorgen dat je natuurlijke zweetafscheidingsproces geblokkeerd wordt. Je huid kan overtollig vocht niet meer kwijt, waarvoor transpiratie juist bedoeld is. Ook kunnen bijvoorbeeld natuurlijke ontstekingsremmers die in transpiratie zitten, hun werk niet meer doen. Bovendien kan de stof je huid irriteren. Liever niet gebruiken dus!

Natuurlijke deo's zorgen dat je huid overtollig vocht nog wel kwijt kan, zonder dat je transpiratie vlekken krijgt. En ze helpen tegen ongewenste zweetgeurtjes. Soms is het even uitproberen welke pure deo voor jou goed werkt. 

Kankerverwekkend?

Of aluminiumzouten in deo's kankerverwekkend zijn, daar zijn de geleerden het niet over eens. Uit een aantal onderzoeken blijkt dat aluminium door de huid opgenomen kan worden en verandering in de oestrogeen receptoren van borstcellen kunnen veroorzaken.

Omdat oestrogeen de groei van kankercellen in de borst kan stimuleren denken een aantal wetenschappers dat aluminium in anti perspiranten een risico factor vormen voor het ontstaan van borstkanker. Tot nu toe is uit onderzoek naar de hoeveelheid aluminium in borstweefsel en de absorptie van aluminium door de huid geen duidelijk verband met borstkanker gebleken.

Niet alle aluminium is slecht! 

Aluminium lactaat is een lichaamseigen ingredient.die de zuurgraad van de huid plaatselijk aanpast, zodat de bacterien die zweetgeur veroorzaken minder goed hun werk kunnen doen. Aluminium lactaat ontstaat bij de fermentatie van suiker.

Vermijd alumnium chloorhydraat of aluminium chloride. Dit is het ingredient in deo's/anti perspirants die de zweetproductie onderdrukken, door de zweetklieren te blokkeren.

Chemische zonnefilters

Daar zijn er helaas nog teveel van die niet echt goed voor je gezondheid zijn.

Bijvoorbeeld avobenzone veroorzaakt vaak allergische reacties en is slecht afbreekbaar in het milieu. Waardoor het het zeeleven aantast. Om die reden is dit ingredient verboden op bijvoorbeeld Hawai, Thailand, Mexico en Bonaire.

Andere benamingen voor avobenzone zijn: butyl methoxydibenzoylmethane of 1-[4-(1,1-dimethylethyl)fenyl]-3-(4-methoxyfenyl)propaan-1,3-dion. En nog een heel rijtje meer... Dat maakt het niet makkelijker dit ingredient op een verpakking te herkennen. 

Ook oxybenzone [1] geeft regelmatig een allergische reactie. En veroorzaakt  vaak fototoxische reacties; de stof reageert met UV straling en veroorzaakt zo huidschade. Deze UV filter zou ook je hormoonhuishouding kunnen verstoren. En pigmentvlekken veroorzaken... Die wil je nu net vermijden met behulp van een UV-filter. 

Net als avobenzone worden verschillende benamingen voor dit ingredient gebruikt. Zoals Benzophenone-3 of ingewikkelder benamingen als 2-hydroxy-4- methoxybenzophenon

p-Phenylenediamine

De stof komt in veel afgeleide varianten voor. Waarvan PPD (para-phenylenediamine) [2] een van de meest bekende is. Een super irritant en allergeen, die ernstige reacties kan geven. Zoals bij deze dame, waar haar hele hoofd opblies na gebruik van haarkleuring met PPD [3]. Een van de 'mildere' reacties op PPD kan eczeem zijn. Ondanks de heftige reacties die PPD kan geven, mag het nog tot een concentratie van 6% in een product gebruikt worden...

Mogelijk is p-Phenylenediamine schadelijk voor je organen. Ook is het ingredient slecht voor het milieu. 

PPD komt veel voor in chemische donkere haarkleuring, waar zwart tinten inzit. In een zuiver plantaardige poeder haarkleuring als Khadi [4], zit geen PPD.

Andere benamingen voor p-Phenylenediamine of afgeleiden zijn onder andere CI 76060, 1,4Benzenediamine, P-aminoaniline

Cocamidopropyl betaine

In eerste instantie bejubeld als het veilige schuim alternatief voor SLS, SLES. Ook in veel natuurlijke cosmetica producten wordt dit schuimmiddel gebruikt. Helaas geeft het bij steeds meer mensen irritatie of een allergische reactie. Regelmatig komen mensen met een lijstje van de dermatoloog, waar cocamidapropyl als te vermijden ingredient op staat.

De belangrijkste reden voor irritatie is dat cocamidapropyl betaine in zoveel producten gebruikt wordt, ook producten die langer op je huid blijven, dat de kans groot is dat je er meerdere malen per dag mee in aanraking komt. 

Allergische reacties komen voor door nitrosamine onzuiverheid die in het ingredient kunnen zitten, zoals 3-dimethylaminopropylamine. 

Vermoedelijk is Cocamidapropyl betaine ook slecht voor het milieu. 

Gelukkig zijn er veilige alternatieven voor cocamidapropyl betaine en SLS, SLES. Lees meer via deze link [5

Phenoxyethanol

Over de veiligheid van dit conserveermiddel is heel veel discussie. Phenoxyethanol wordt gebruikt als zijnde een veilig alternatief voor parabenen. 2-phenoxyethanol is de vorm die tegenwoordig in veel cosmetica zit. Ook in een aantal natuurlijke cosmetica producten.

Voor phenoxyethanol geldt hetzelfde als voor cocamidopropyl betaine. Als je huid er af en toe kortstondig mee in aanraking komt zal het in principe niet snel problemen geven.

Het wordt echter in zoveel producten gebruikt dat de kans groot is dat je huid er regelmatig langdurig mee in contact komt. Waardoor de kans op huidproblemen, huidirritatie groter wordt. Heb je last van eczeem, dan heb je helemaal een grote kans dat je huid op phenoxyethanol reageert.

Nog meer schadelijkheid

De ingredienten hierboven zijn maar een paar van de vele minder fijne ingredienten die vaak in cosmetica producten gebruikt worden. 

Gelukkig zetten steeds meer mensen zich in om hier verandering in aan te brengen. Het blijft voor de meeste mensen echter ondoenlijk om van ieder cosmetica product de gehele ingredientenlijst nauwkeurig te bestuderen. Er zijn leukere hobby's te bedenken. Helemaal omdat er zoveel ingredienten zijn, steeds nieuwe ingredienten bijkomen en voor een ingredient meerdere benamingen mogelijk zijn.

Om het voor jou makkelijker te maken. En omdat  ingredienten uitpluizen wel onze hobby is, checken wij de ingredienten van al onze producten op puurheid voordat ze in ons assortiment opgenomen worden. Alleen echt pure producten nemen we op.

Klik op de button hieronder voor een overzicht een aantal andere veelgebruikte ingredienten. Waaronder de in deze blog genoemde. 

  

Noot. Talc staat ook in het overzicht. Het hangt mede van de zuiverheid van talc af en de grootte van de moleculen of deze stof schadelijk voor je is. In bijvoorbeeld compacte cosmetica producten met een zuivere kwaliteit talc, zal het geen schade aanrichten. Onzuivere talc kan asbest bevatten. Inademen van hele fijne deeltjes kan longschade geven.