Detox tips
De zomer komt eraan. Een goede periode om een detox te doen. Zodat je 'licht' de zomer in gaat. Vraag jij je af waar detoxen goed voor is? Hoe je moet starten? Of ben je op zoek naar handige ervaringstips? LIn deze blogs achtergrond en tips.
Wat is detoxen?
Tijdens een detox periode geef je ruimte aan het natuurlijk mechaniscme van het lichaam zich te ontdoen van afvalstoffen, toxische lading en stress factoren. Je ruimt jezelf in feite op, waardoor je weer ruimte krijgt om goed te functioneren.
Waarom detoxen?
Al zeker 5000 jaar lang wordt het principe van detoxen toegepast in alle culturen en spirituele tradities. Een kortere of langere periode om naar binnen te keren, het lichaam en de geest te reinigen door te minderen in voeding. Voor het lichaam een vanzelfsprekend iets om zichzelf te herstellen. In de huidige tijd is ontgiften mogelijk nog meer noodzaak dan dat het vroeger was. We worden omringd door extreem veel toxinen. Bijvoorbeeld luchtvervuiling, kunstmatige toevoegingen in voeding, teveel zuurvormende voeding, verarmd voedsel, verpakking van voeding, 'fabrieks' voeding, cosmetica, geneesmiddelen, schoonmaakmiddelen, inrichting van het huis, straling door apparaten. Bovendien zijn er veel meer stress factoren dan vroeger. Waardoor emotionele afvalstoffen zich kunnen ophopen.En krijgen velen van ons te weinig slaap.
Toxische belasting
Door alle toxinen en stressoren waarmee we omringd zijn en het feit dat velen van ons regelmatig zonder aandacht eten, te weinig drinkt, te weinig kauwen, voor je lichaam minder gezonde voeding eten, maakt de lever overuren en hopen zich vaak afvalstoffen in ons lichaam op. Veel van ons hebben een chronische ontsteking in het lichaam die het imuunsysteem uitput. Wat op termijn tot allerlei kwalen kan leiden. Overbelasting van de lever en een verstoorde darmflora zorgen er ook voor dat we ons eten niet goed kunnen verteren, Waardoor resten achterblijven. Regelmatig het lichaam zuiveren kan dus geen kwaad!
Kan iedereen zomaar detoxen?
Nee. Kinderen en zwangere vrouwen mogen niet (zomaar) detoxen. Ook actieve kanker, TBC, suikerziekte, anorexia/boulemia, zwaar ondergewicht, ernstige hart-/nier- of schildklierklachten zijn contraindicaties. Evenals depressiviteit of schizofrenie. Kinderen zijn nog in de groei. Bij een zwangerschap wil je niet dat de afvalstoffen die vrij komen bij je kindje in wording terechtkomen. In geval van een ziekte is begeleiding door een (gespecialiseerde) arts aan te raden. Bij een detox kunnen onverwerkte emoties naar boven komen. Heb je in het verleden heftige dingen meegemaakt, zorg dan als nodig dat je ondersteuning achter de hand hebt voor als deze los komen. Ben je fysiek uitgeput, dan is detoxen ook niet verstandig.
Heb je geen contra indicaties dan is een detox een goed middel om je gezondheid te onderhouden, te ondersteunen als je bijvoorbeeld gezonder wilt gaan leven en/of stoppen met roken. Of om het genezingsproces te bevorderen bij aanhoudende klachten van o.a. huid-, maag-, darm-, of keel en vermoeidheid.
Tijdens de detox cursus hebben we een anamnese (intake) formulier gebruikt om voorafgaand aan een detox een goed beeld te krijgen van de persoon die wil gaan detoxen. Zo ben je beter voorbereid op wat er eventueel los kan komen (fysiek en mentaal) en komt naar voren of detoxen een goede optie is op dit moment.
Vormen van detoxen
- Calorierestrictie een dag. Een detox kan al zijn een dag per 2 weken niet of heel weinig te eten. En je darmen met bitterzout te reinigen. Bij voorkeur een dag waarbij je mentaal ook kunt ontspannen. Calorierestrictie kun je ook toepassen als opvolging op een meerdaagse detox kuur.
- Milde detox kuur (1- 3 weken). Bij een milde detox kuur eet je minder zodat je kunt blijven werken. Uiteraard is alle rust/innerlijke bezinning die je tijdens deze dagen kunt invoegen alleen maar bevordelijk voor het resultaat van de kuur.
- Strenge detox kuur (4- 10 dagen). Vasten. Je eet niet, maar drinkt alleen maar. Bij voorkeur werk je niet tijdens een strenge kuur om de ontgiftingsverschijnselen goed te kunnen verwerken.
- Bij iedere detox zit een
- Afbouwfase waarin veel zuiver vocht drinkt, liefst maximaal 3 x per dag eet, de hoeveelheid voedsel vermindert en dierlijke eiwitten, alcohol, zwart thee, koffie, snoep, chocolade, alle overige zoete en hartige versnaperingen laat staan/vermindert. Om tijdens de kuur minder last van bijvoorbeeld hoofdpijn te krijgen.
- Kuurfase de reinigingsfase.
- Opbouwfase waarin je de hoeveelheid voedsel langzaam weer opbouwt en weer dierlijke eiwitten toe kan voegen
- Let op bij iedere detox
- Drink in iedere fase 2-3 liter zuiver water per dag (uit een glazen fles - plastic bevat plasticverwekers - of via een filter als Britta). Kruiden - of groene thee met zuiver water gezet kan ook.
- Gebruik biologische voedingsmiddelen. Zo voorkom je dat je pesticiden of andere toxische stoffen binnen krijgt.
- Als je vast voedsel gebruit: kauw goed. Minimaal 30 x. Om een goede vertering te bevorderen.
Wat is de beste detox periode?
Volgens de Auyrveda in het voorjaar. Dan houdt het lichaam toch al een 'voorjaarsschoonmaak'. Doordat de temperatuur stijgt komt het lichaam uit haar 'winterslaap', meer in beweging. Ook begin van de herfst is een goede periode voor een detox. De winter is over het algemeen te koud om te detoxen. Calorierestrictie gedurende een dag kan het hele jaar door.
Uit of thuis?
Er zijn vele detox reizen die je kunt boeken. In Nederland is kuuroord de Schouw in Zeeland specialist in detoxkuren. Maar uiteraard kun je thuis ook prima detoxen. Waarbij jezelf (met behulp van sites of boeken) je detoxprogramma maakt of een kuur koopt. Heb je een partner, detox dan samen. Dat maakt de detox makkelijker. Let op: doe je extern een kuur of koop je een kuur. Check of biologische voedingsmiddelen gebruikt worden. Wel zo efficient voor een goede kuur.
Ondersteunende middelen
- Tijdens, voor en na de kuur kun je ondersteunende voedingsmiddelen/supplementen in zetten om de detox te bevorderen en (met name) de lever, nieren en lymfesysteem te ondersteunen. Denk aan kleisoorten die de darm reinigen, bitterzout dat de afvoer van afvalstoffen activeert, spirulina en chorella die helpen bij de ontgifting van zware metalen, kruiden & planten met een ontstekingsremmende of anti-oxidant functie, appelazijn of base thee voor ontzuring, opbouw van darmflora door pre- en probiotica en rustgevende middelen voor emotionele ondersteuning.
- Let op: gebruik je de pil? Als je deze in de ochtend slikt, gebruik dan bitterzout in de avond en vice versa. Door de diarree die op gang komt kan de werking van d pil verminderen!
- Sauna en massage (in het bijzonder bindweefsel - in het bindweefsel worden afvalstoffen opgeslagen- en lymfemassage - lymfe zorgt voor afvoer afvalstoffen-, maar een ontspannen massage is uiteraard ook heerlijk). Zelf kan je dagelijks een darm massage doen om de afvoer van afvalstoffen te helpen. (Op het filmpje lijkt het mogelijk een hele opgave, maar met 5 minuten per massage ben je al een heel eind)
- Dry skin brushing kun je zelf doen. Het helpt je lymfesysteem en geeft een mooiere huid.
- Ik vond tijdens de kuur de leverpakking, om de lever te ondersteunen in de afvoer van afvalstoffen heerlijk. En een momentje van rust! De pakking deed ik voordat ik ging slapen. Regelmatig viel ik met pakking en al in slaap.
- Hoge darmspoeling, klysma om afvoer (vastgekoekte) afvalstoffen te helpen
- Zelf doe ik het al dagelijks. Maar tijdens de kuur helemaal handig: tongschrapen met een speciale tongschraper.Op je tong belanden vaak afvalstoffen. Die voor een nare geur kunnen zorgen.
- Het tongschrapen kun je nog aanvullen met oil pulling.
Na de kuur
- Eet zoveel mogelijk biologisch, Zodat je geen groeihormonen, anti biotica, pesticiden etc binnenkrijgt. Dat scheelt weer een stukje toxische overbelasting.
- Vermijd producten met HFCS!
- Blijf goed kauwen voor een goede vertering. En ben ervan bewust wanneer je verzadigd raakt, stop dan met eten.
- Eet meer basisch en minder zuur: voor de meeste mensen: verhoog het aandeel groenten, kiemen, fruit, noten, zaden, kruiden en paddenstoelen in je voeding. ALKA basische thee is ook een optie als ondersteuning.
- Voeg wat vaker algen in je voedingspatroon: super bron van mineralen, eiwitten, EPA/DHA (omega 3 vetstoffen)
- Gebruik leverontgiftende voedingsmiddelen: bijv bittere groenten, broccoli, curcuma, lijnzaad, knoflook, groene thee
- Blijf voldoende drinken en je tong reinigen.
Wat kan INDISHA bieden?
- Detoxkuren: de milde 11 daagse LaVieSage Cleanse & Revitalise, inclusief ondersteunde supplementen, receptenboekje en online video's, boodschappenlijstje. Voordat je start vul je eventueel een intake (anamnese) formulier in, zodat we weten of een kuur geschikt is en wat we tegen kunnen komen ivm eventuele begeleiding tijdens de kuur.
- Ondersteunende massages of massage kuren als lypossage, cosmetische bindweefsel, lymfe drainage of detoxbehendeling.