Eerste hulp bij pigmentvlekken
Heb jij met het verstrijken van de jaren ook (meer) pigmentvlekken op de huid? En stoor je je aan die in je gezicht? Je bent niet de enige! We krijgen heel vaak de vraag of er een middel is dat helpt om pigmentvlekken in het gezicht te laten verdwijnen of minder zichtbaar te maken. In deze blog antwoorden op de vragen: Hoe ontstaan pigmentvlekken? Wat zijn het? En kun je er iets tegen doen?
Wat zijn pigmentvlekken en hoe ontstaan ze?
Pigmentvlekken zijn verkleuringen van je huid die ontstaan door een overproductie van melanine in de huid. Meestal doordat je huid teveel is blootgesteld aan de zon. Andere oorzaken zijn verwondingen aan de huid, hormonale schommelingen, allergische reacties, ziekte, medische behandelingen, reactie op huidverzorgingsproducten, ontstekingsreacties door chemische peelings of laserbehandelingen, weefselschade door acne of eczeem. Heb je een donkere huid? Dan heb je meer kans op pigmentvlekken na een ontsteking.
Pigmentvlekken door zonneschade
Melanine (pigment) is een soort interne zonnebrand van je huid. Zichtbaar zonlicht en (onzichtbare) UVA straling zorgen dat bestaande melanine cellen aan de opperhuid meteen na blootstelling een intensievere kleur krijgen, door een reactie met zuurstof (oxidatie). UVB straling zorgt dat nieuwe melanine vanaf drie dagen na blootstelling aan de zon aangemaakt wordt. Hierdoor kleurt je huid langdurig bruin. Je huid wordt ook dikker. En beschermt zich zo tegen verbranding of andere schadelijke effecten van zon exposure - zoals DNA schade. Zichtbaar zonlicht doet dit ook, maar in veel mindere mate dan UVB straling.
Melanine is in staat maar liefst 99,9% van UVB straling te absorberen, zodat deze geen schade aan kan richten. Hoe klein het percentage ook, de overige 0,1% UVB straling kan nog flinke zonnebrand veroorzaken. Wat schade aan je DNA cellen geeft.
Hoe donkerder je huidstint, hoe hoger het gehalte melanine in je huid. Hoe meer je van nature beschermt bent tegen UV straling.
Wordt je huid teveel blootgesteld aan zon, dan onstaat DNA schade. Zowel UVA als UVB straling kan DNA schade veroorzaken. Directe DNA schade, of indirecte schade via de vorming van vrije radicalen. Het melanine productie proces raakt verstoort en teveel melanine wordt aangemaakt. Dat zich vervolgens onregelmatig verdeeld op je huid en zo pigmentvlekken geeft. Dit wordt ook hyperpigmentatie genoemd.
Ook de combinatie van zonlicht en parfum kan voor pigmentvlekken zorgen. Door een reactie van bepaalde parfumbestanddelen en UV licht.
Pigmentvlekken door ouder worden
Hoe ouder je wordt, hoe meer je blootgesteld bent aan de zon. Vandaar dat de meeste mensen vanaf een jaar of 40 - 50 wel een aantal pigmentvlekken heeft. Bovendien neemt je voorraadje melanine cellen af, naarmate je leeftijd vordert. De cellen die overblijven worden groter en verdelen zich minder goed over de huid, waardoor ook pigmentvlekjes ontstaan. Vandaar dat pigmentvlekken ook wel 'Ouderdomsvlekken' genoemd worden.
Hoe voorkom je (meer) pigmentvlekken?
Gelukkig kun je zelf maatregelen nemen om vorming van pigmentvlekken te voorkomen.
Bescherm je huid tegen UV straling - ook onder de zonnebank
Pigmentvlekken veroorzaakt door zonneschade, kun je grotendeels voorkomen door bescherming van je huid tegen UVA en UVB straling. Gebruik bij voorkeur een zonbeschermend product met een natuurlijke filter zoals zink oxide. Die zowel tegen UVA als UVB straling beschermt. Een deel van de synthetische filters is schadelijk voor je huid/lichaam - hoe raar het ook klinkt. Hoe hoger het SPF gehalte van een zonbeschermingsproduct, des te meer UVA straling wordt geabsorbeerd of gereflecteerd. Een product met SPF 30 houdt 97% van de UVA straling tegen. Een product met SPF 50 maar 1% meer - 98%.
Of gebruik een product als LaVieSage SkinProtect, dat van binnenuit UV bescherming opbouwt (zoals ons lichaam dit vroeger ook deed). Bovendien zit deze formule boordevol anti oxidanten en vitaminen die de vorming van vrije radicalen tegengaat. Om zo DNA schade te voorkomen. Onze ervaring is dat bestaande pigmentvlekken iets lichter worden. En in de zomer wanneer normaliter pigmentvlekken verergeren, deze niet erger worden.
Gebruik de SkinProtect bij voorkeur in combinatie met LaVieSage SkinBalance dat je huidbarriere versterkt/je huid dikker maakt, waardoor UV straling minder goed binnen kan dringen.
Draag een hoed of pet om je gezicht te beschermen tegen direct zonlicht.
Let op. Ook onder de zonnebank loop je het risico op UV schade. De meeste zonnebanken geven vooral UVA licht.
Bescherm je huid tegen DNA schade
Van nature bevat ons lichaam anti-oxidanten die de vorming van teveel vrije radicalen tegengaat. Zodat schade aan het DNA voorkomen kan worden of in ieder geval verminderd. Naarmate je ouder wordt nemen de anti-oxidanten in je lichaam af. Deze kun je aanvullen door voeding, nutricosmetics of verzorgingsproducten met een hoog gehalte aan stabiele, voor het lichaam beschikbare vitamine C.
Door voedingsstoffen te vermijden die vorming van vrije radicalen juist bevorderen help je je lichaam ook. Denk aan geraffineerde suikers of transvetten.
Gebruik geen parfumstoffen in de zon
Vermijd huidverzorgingsproducten met parfum stoffen. Gebruik een parfum alleen op plekken die niet worden blootgesteld aan zonlicht. Bijvoorbeeld op je kleding of achter je oren. Zoals eerder in deze blog ook aangegeven kunnen bepaalde ingredienten in parfums een reactie aangaan met zonlicht en zo pigmentvlekken veroorzaken. Er bestaan een aantal hypo allergene geurstoffen die geen reactie met zonlicht veroorzaken. Vraag eventueel advies hierover bij aankoop van een product. Ook kunnen producten een geringe hoeveelheid plantextract bevatten die van nature geurt, maar geen reactie veroorzaakt. Bijvoorbeeld bananenblad extract.
Wees lief voor je huid
Krab niet aan puistjes om onstekingen of littekens te voorkomen. Gebruik verzorgingsproducten hoogwaardige ingredienten die geen allergische reacties of andere huidschade triggeren. Minder fijne ingredienten zijn bijvoorbeeld
- schuimmiddelen als SLS of cocomidapropyl betaine, die de natuurlijke beschermlaag van je huid aantasten of je huid irriteren.
- producten met synthetische conserveermiddelen, geur- of kleur stoffen, die je huid triggeren waardoor overgevoeligheid of een allergische reactie kan ontstaan.
- producten met minerale olien als paraffinum liquidum of petrolatum tasten de natuurlijke beschermfunctie van de huid aan. En kunnen je huid verstoppen, waardoor ontstekingsreacties kunnen onstaan.
- harde alcohol in verzorgingsproducten (ethanol, ethylalcohol, methanol, benzyl alcohol) kan je huid uitdrogen en de natuurlijke beschermlaag van je huid aantasten.
Pigmentvlekken - camoufleren
In de online visagie masterclass camoufleren & corrigeren laat visagist Ralph Baaij zien hoe je pigmentvlekken en andere oneffenheden kunt camoufleren.
Pigmentvlekken - verwijderen?
Pigmentvlekken kun je uiteraard camoufleren. Maar als je het irritant vindt dat je ze hebt, wil je het liefst dat ze verdwijnen of minimaal vervagen. Een aantal behandelingen of cosmetica ingredienten kan je hierbij helpen.
Laserbehandelingen
Pigmentvlekken weghalen kan in een aantal gevallen met laserbehandelingen. Alleen bij lichtere huidtypes. En niet bij een hele reeks van contra indicaties zoals bloedarmoede, auto-immuunziekte of zonbeschadigde huid. Een laserbehandeling is niet zonder risico's. Overweeg je een laserbehandeling, zoek dan een gerenommeerde kliniek en laat je goed voorlichten!
Peelings
Ook door middel van bepaalde peelings kun je pigmentvlekken verminderen of verwijderen. Chemische peelings met bijvoorbeeld fruitzuren zijn echter vrij aggressief voor de huid - ze halen een stukje van je bovenste huidlaag af, waardoor deze zich gaat vernieuwen. Een chinese kruidenpeeling is zachter voor de huid. Deze stimuleert de celdeling, waardoor de huid sneller van binnenuit vernieuwd wordt. Dit kan met of zonder peelend effect. Bij INDISHA kun je terecht voor de Green Peel van dr Schrammek. Deze doen we alleen op aanvraag.
Huidverzorging van binnenuit
Met de SkinClear van LaVieSage zorg je dat je celmetabolisme verbetert (alle biochemische processen in je cellen), waardoor hyperpigmentatie sneller vervaagt. Met SkinClear kun je eerst de hyperpigmentatie 'los' maken. En daarna eventueel met een (Chinese kruiden) peeling het vervagen/verwijderen verder stimuleren.
Huidverzorging van buitenaf
Vitamine C is een zeer krachtig ingredient om hyperpigmentatie aan te pakken. Voorwaarde is dat deze stabiel is en biologisch beschikbaar voor je huid. Hynt's Vitamine C Ester - Brightning Serum heeft een gepatenteerde formule met een actieve werking. 100% puur!
Glucosamine super, Glucosamine & Niacinamide ampullen van dr Baumann bevatten hoog geconcentreerde werkstoffen, die hyperpigmentatie verminderen.
Zonnestraling - overige handige weetjes
De straling van de zon die de aarde bereikt bestaat voor 45% uit infrarood straling, 50% uit zichtbaar licht en 5% uit UV straling (UVA, UVB).
In Europa is circa 95% van de UV straling UVA straling. Rondom de evenaar is het percentage UVA straling wat lager. Meer UVB straling was van oudsher nodig om de huid van mensen die rond de evenaar wonen goed te beschermen tegen de zon.
UV straling - goed voor je gezondheid
UVB straling zorgt voor vitamine D aanmaak. Voldoende vitamine D is essentieel voor een goede gezondheid.
Zonlicht zorgt dat ons immuunsysteem versterkt wordt en dat we minder snel depressief worden.
A van aging, B van burning
UVA straling dringt dieper door in de huid (tot in de dermis), waar ze het proces van collageen en elastine vorming kunnen aantasten en zo huidveroudering veroorzaken.
UVB straling is sterker, maar dringt minder diep door in de huid (tot in de opperhuid - epidermis).
UV straling, 365 dagen per jaar
Ook als de zon minder zichtbaar schijnt worden we blootgesteld aan UVA en UVB straling. Circa 80 procent van zonnestraling gaat door wolken of mist heen. UVA straling dringt ook door glas. Dus ook in auto of OV wordt je blootgesteld aan deze straling.
Wat zegt een SPF?
SPF geeft aan hoeveel UVB straling een zonbeschermingsmiddel kan reflecteren of absorberen. SPF 30 houdt 97% van de UV straling tegen, SPF 50 98%, SPF 15 94%. Met een SPF 30 duurt het 30 keer zo lang voordat je verbrand in vergelijking met een onbeschermde huid, Met een SPF 50, 50 keer zo lang.
Samengevat
Pigmentvlekken worden veelal veroorzaakt door overmatige blootstelling aan zon. Waardoor het proces van pigmentvorming verstoort raakt en pigmentvlekken (hyperpigmentatie) ontstaan. Door je huid van jongs af aan goed te beschermen tegen UVA en UVB straling kun je hyperpigmentatie voorkomen. Dit kan door zonbeschermingsproducten. Maar ook door te letten op je voeding, geen parfum te gebruiken op huid die met zon in aanraking komt en cosmetica producten te vermijden die huidirritatie of andere huidschade veroorzaken.
Heb je last van hyperpigmentatie dan zijn er een aantal oplossingen om deze te laten verdwijnen of te verminderen. Chinese kruidenpeelings kunnen op een huidvriendelijke manier helpen. Mogelijk kan laseren voor jou een oplossing zijn. Op het gebied van huidverzorging zijn er zowel producten die je smeert als die je inneemt die hyperpigmentatie minder zichtbaar maken. Denk aan de Vitamine C Ester van Hynt Beauty of ampullen glucosamine super of niancinamide van dr Baumann. En van binnenuit SkinClear van LaVieSage
Geraadpleegde bronnen: ncbi, pubmed, nl.qwe.wiki, wikipedia, idun.nl, mens-en-gezondheid, laviesage