Waarom een gezonde huidbarriere zo belangrijk is
Je hebt het in deze Corona tijd misschien gemerkt aan je handen. Door het vele wassen zijn je handen droog en heb je mogelijk zelfs kloven of eczeem. Of last van een contact allergie. De oorzaak? Voor je huid agressieve ingredienten in zeep of ontsmettingsmiddel die je huidbarriere aantasten. Waardoor je huid minder beschermd is, droog wordt en gevoeliger is voor irriterende stoffen van buiten waardoor makkelijker contact allergie onstaat.
Hoe zit nu die huidbarriere in elkaar? En wat kun je er aan doen om deze sterk te houden, sterker te maken en minder te beschadigen? In deze blog lees je er alles over.
Je huidbarriere - hoe zit dat?
Je huid is opgebouwd uit drie laagjes. De opperhuid (epidermis), de lederhuid (dermis) en daaronder het onderhuidse bindweefsel. De bovenste laag is je huidbarriere laag. Als deze gezond is beschermt het je huid tegen ongewenste indringers van buitenaf. En voorkomt het dat je huid vocht verliest waardoor de huid uit kan drogen. Je huid voelt zacht, sterk en soepel aan.
Stenen & cement
Je huidbarriere kun je vergelijken met een bakstenen muur van een huis, Je opperhuid/huidbarriere bestaat uit verhoornde 'dode' huidcellen - de bakstenen - en vetten (ceramiden, chlolestorol en vrije vetzuren) - het cement - die de cellen als het ware bij elkaar houden. Cement en stenen zorgen bij een huis dat deze beschermd wordt tegen ongewenste indringers als regen of roet, maar ook dat bijvoorbeeld warmte in huis blijft en niet naar buiten lekt. De huidbarriere doet dit voor je huid. Op de afbeelding hieronder zie je op het rechterplaatje dat het 'cement' beschadigd is, waardoor de huidbarriere niet meer goed gesloten is.
Hoe wordt je huidbarriere beschadigd?
Zoals in de inleiding al gezegd kunnen voor je huid agressieve (ontvettende) stoffen in bijvoorbeeld reguliere zeep of ontsmettingsmiddel de barriere laag beschadigen. Ze lossen het beschermende laagje op. Gelukkig bestaan er ook zepen en ontsmetters die die niet doen. Daarover later in deze blog meer.
Alcohol en je huidbarriere
Ook 'harde' alcohol lost het beschermlaagje van je huid op. Op de verpakking vermeld als alcohol denat. (let op er bestaan ook niet schadelijke versies van gedenaturaliseerde alcohol) , benzyl alcohol, ethanol, ethyl alcohol, isopropyl, methanol en SD alcohol.
Zogenaamde 'zachte', vettige alcohol werkt juist verzorgend voor je huid omdat het zorgt dat je huid vocht beter kan vasthouden, Benamingen van deze alcoholen zijn: cetearyl alcohol, cetyl alcohol, behenyl alcohol, myristyl alcohol en stearyl alcohol.
Veel mensen denken dat alcohol in een cosmetica product niet goed is voor je huid. Nu weet je dat dit niet altijd zo is!
Scrub verstandig
Dode huidcellen verwijderen is prima om je huid een minder doffe uitstraling te geven. Of om bij een acne gevoelige huid te voorkomen dat dode huidcellen je porien verstoppen, waardoor er een onsteking kan ontstaan. Veel scrubs zijn echter te 'scherp' voor je huid, waardoor ze niet alleen de dode huidcellen verwijderen, maar ook je huidbarriere beschadigen. Voorbeelden van scrubs/peelings die je huid niet beschadigen zijn:
- Een enzymatische peeling die werkt op basis van (plantaardige papaya en/of ananas) enzymen die dode huidcellen oplossen en verwijderen zonder je huid te beschadigen. Denk aan Abloom Enzym Peeling. Laatste breng je als een masker op, laat het zijn werk doen en spoel je weer af.
- Een peeling emulsie met een licht verwekend effect waardoor dode huidcellen makkelijk "losgeduwd" kunnen worden, zonder daarbij vastzittende, levende huidcellen te beschadigen. Bijvoorbeeld dr Baumann Peeling Medium
Voor alle peeling/scrub producten - hoe mild ook - geldt: niet te hard 'inwrijven', Dan kun je alsnog je huidbarriere beschadigen. Zachte rolbewegingen zijn voldoende.
Bewust je huidbarriere beschadigen
Een aantal behandelingen zoals micro needling of professionele peelings beschadigt bewust je barrierelaag om te zorgen dat nieuw collageen sneller wordt opgebouwd, werkstoffen beter je huid in te kunnen sluizen en/of om oneffenheden als littekenweefsel of pigmentatie te verminderen. Het is belangrijk om na dergelijke behandelingen te zorgen dat je je huid goed beschermt en bij voorkeur helpt om de beschermende laag weer snel op te bouwen. LaVieSage's SkinBalance kan hierbij helpen. Laat niet te vaak een professionele peeling doen, omdat je celdeling (aanmaak van nieuwe cellen) niet oneindig is.
Hoe houd ik een sterke huidbarriere?
Zoals hiervoor beschreven: vermijd voor je huid agressieve ingredienten in cosmetica producten als ontvetters zoals SLS en cocomidapropyl betaine, harde alcohol en scherpe scrubkorreltjes.
Cosmetica producten met plantaardige vetstoffen helpen je huidbarriere te versterken en te herstellen. doordat ze een (ademend) filmpje op je huid leggen. Zo beschermen ze je huid en helpen deze tegelijkertijd vocht vast te houden. Denk aan jojoba olie, zoete amandelolie, argan olie, avocadopitolie, druivenpitolie, olijfolie, kariteboter (sheabutter), mango boter.
Gebruik alleen (natuurlijke) zepen en ontsmetters. die je barrierelaag niet aantasten, maar deze juist verzorgen. Gelukkig bestaan ze! Zepen waarvoor alleen verzeepte olien worden gebruikt. Of ontsmetters die zachte in plaats van harde alcohol als ontsmettingsmiddel gebruiken. Lees meer >
Een sterkere huidbarriere - hoe doe ik dat?
Bij veel mensen vermindert de kwaliteit van de huidbarriere met het toenemen van de leeftijd. Door te zorgen dat je voldoende gezonde vetten binnenkrijgt (bijvoorbeeld via vette vis, olijfolie of kokosolie) help je je huidbarriere gezond en sterk te houden.
Ook producten met vitamine C en vitamine E versterken je huidbarriere. Voedingsmiddelen met vitamine E zijn bijvoorbeeld vis, avocado, zaden/olien van zaden, noten. Vitamine C zit naast in citrusvruchten bijvoorbeeld ook in zoete aardappel. Jojoba olie (Simmondsia chinensis)- dat je in veel natuurlijke cosmetica producten vindt - bevat van nature een hoog gehalte aan vitamine E
Huidverzorgingsproducten met ceramiden - een huideigen vet en belangrijk bestanddeel van je barrierelaag - kunnen van buiten af je barrierelaag verbeteren. Een voorbeeld zijn de Liposome producten van dr Baumann met Ceramiden of de Ceramide cremes van dit merk*. LaVieSage's SkinBalance is speciaal ontwikkeld om die kwaliteit van je barrierelaag vanbinnenuit te verbeteren. Door deze te voeden met huideigen vetten.
Huidverzorging voor een sterke huidbarriere
In deze blog genoemde cosmetica producten die je helpen je huidbarriere te versterken zijn
- Natuurlijke (biologische) zepen. Als Werfzeep of dr Bronner vloeibare zepen
- Huidontsmetter met zachte alcohol. Bijvoorbeeld dr Bronner Desinfecterende Lavendel Spray
- Je barriere versterken van binnenuit met LaVieSage SkinBalance (visolie product)
- Je barriere vesterken met Ceramiden, Met de Liposome Ceramid van dr Baumann of dr Baumann SkinIdent. Of de Ceramid Cream. (Om bij informatie over deze producten te komen wordt een wachtwoord gevraagd, bel of mail ons voor meer info 06 26 012 815, info@indisha.nl)