Help mijn haar pluist!

Het is herfst. Qua temperatuur merken we er nog niet veel van. Maar aan huid en haar merk je vaak al wel een verschil in seizoen. Haar pluist sneller en de huid voelt droger aan. Omdat we vaak de vraag krijgen welke producten geschikt zijn om haar minder te laten pluizen. En omdat je meer kan doen dan alleen ‘anti-pluis’ producten gebruiken, deze blog. Met meer achtergrond over pluizig haar en tips om pluis te verminderen en te voorkomen. Veel leesplezier! Heb je vragen, laat ze weten.

 Waarom pluist het ene haar meer dan het andere?
Pluizig haarPluizig haar komt door invloeden van buitenaf. Of je haar wel of niet pluist hangt af van de hydratatie van je haar. Goed gehydrateerd haar pluist minder. Haar met slag, krul- en kroes pluist vaak eerder, omdat dit van nature droger is. Dit komt door de haarstructuur. De haar follikel van gekruld haar is gebogen, waardoor natuurlijke hoofdhuidolie/talg niet gelijkmatig over het haar verdeeld wordt. De talg van je hoofdhuid zorgt onder andere voor hydratatie.

Hoe kan het dan dat bij vochtig weer het haar juist meer pluist?
Haar bestaat uit verschillende laagjes, die ieder water absorberen. Ieder laagje zet echter op een andere manier uit, waardoor haar naar verschillende kanten kan buigen, hierdoor ontstaat 'pluis'. Haar dat van zichzelf al goed gehydrateerd is, neemt minder water op. Waardoor het minder zal pluizen. 

Wat kan ik doen om pluis te voorkomen/verminderen?

Was je haar niet te vaak 
    Een tip die de meeste haar goeroe's geven! Zelfs de goeroe's die een haarverzorgingslijn op de markt hebben gezet. Water droogt haar uit. Helemaal heet water. Dit klinkt misschien raar omdat we net gezegd hebben dat niet goed gehydrateerd haar sneller pluist. Maar door het haar (vaak) te (warm te) wassen, spoel je de beschermende talg laag rondom je haar weg, waardoor haar sneller vocht verliest. En dus uitdroogt. Ook een aantal shampoo ingredienten tast de natuurlijke beschermingslaag van je haar aan. 

    Gebruik een shampoo zonder schuimmiddelen - sulfaten als SLS en SLES

    Deze wassen schoon, maar drogen je haar uit. En zijn bovendien hormoonverstoorders en huidirritanten. En echt, de hoeveelheid schuim bepaalt niet hoe schoon je haar wordt! Let op: ook Cocamidapropyl Betaine -  een schuimmiddel dat in natuurlijke shampoo's gebruikt mag worden - is een huidirritant waar veel mensen op reageren.Twijfel je over de ingredienten van je shampoo, laat deze aan INDISHA zien in winkel of via een foto. Wij koppelen aan je terug of er twijfelachtige ingredienten inzitten of niet. In onze shop vind je een aantal shampoo's met alleen maar goede ingredienten voor je haar.


    Geef je haar regelmatig een kokos olie masker

      Haargoeroe's adviseren vaak een olie kuur, die je daarna met shampoo uitspoelt. Kokosolie (extra virgin) is volgens kenners de enige olie die tot in de haarkern doordringt en zo van binnenuit hydrateert en voedt. Laat de olie vloeibaar worden (verhit niet boven 40 graden om de werkzame stoffen in tact te houden), masseer in je hoofdhuid en haar. Kam eventueel je haar door met een grove houten kam, om de olie goed te verdelen. Laat met badmuts, folie of handdoek circa 20 minuten tot minimaal een uur of nacht intrekken (afhankelijk van je type haar en de conditie er van). En was uit met shampoo. Breng eventueel daarna nog een conditioner aan.

      Olijfolie kuurtje

      Een tip van ELLE. Deze heb ik nog niet zelf uitgeprobeerd: verwarm 4-5 eetlepels extra virgin olijfolie (tot lichaamstemperatuur), masseer in je haar en stap onder de douche om uit te spoelen. Maximaal een keer per week.

        Gebruik een conditioner en/of serum voor je haar 

        Daarmee voedt, hydrateer en bescherm je je haar. Bijvoorbeeld

        • Argan olie helpt goed tegen pluizig haar. Het haalt pluis weg en verzorgt en voedt je haar. De olie komt uit Marocco, waar mensen van nature vaak dik haar hebben dat snel kan pluizen. Heb je heel stijl, dun haar dan kan het zijn dat de olie 'te zwaar' voor je haar is. 
        • Na het douchen kun je ook wat extra virgin kokosolie in je punten masseren. 
        • De Haarkur van OLIEBE is een fijne conditioner. Tip van de kapper voor mijn dochters met kroeshaar; breng het aan op vochtig haar en spoel niet uit. 
        • Saar Soleares shampoo en ook OLIEBE shampoo is zo verzorgend dat je op termijn vaak niet eens meer een conditioner nodig hebt. Of alleen in de winter.

          Dep je haar droog

          Of vouw een handdoek om je haar en laat het zo drogen. Wrijven beschadigt je haarstructuur, waardoor je haar sneller gaat pluizen. Je kan je haar natuurlijk ook aan de lucht laten drogen. 

            Beschadig je haar niet met borstelen of kammen

            Nat haar is flexibeler en beschadigt sneller. Gebruik voor krullend haar een speciale borstel die zorgt voor minder pluis. Kam krullend haar eventueel met een hele grove houten kam onder de douche door, maar breng dan eerst een conditioner aan en kam met de conditioner nog in je haar. Voor ieder haartype geldt: gebruik een kam waarvan de tanden ver uit elkaar staan. Dit voorkomt dat je haar afbreekt.

              Gebruik haarverzorgingsproducten zonder siliconen

              Siliconen leggen een laagje om je haar, waardoor dit lekker glad aanvoelt, glanst en er gezond uit ziet. En niet pluist! Alleen zijn siliconen moeilijk uit je haar te wassen, waardoor er steeds wat in je haar blijft zitten en je haar zwaar wordt. Ook sluiten ze je hoofdhuid af, wat niet echt gezond is. Het zorgt bijvoorbeeld dat de natuurlijke talg productie tegen wordt gehouden. En dat talg is juist nodig om je haar te beschermen. Zodat het oa minder snel pluist. 

              Vermijd haarverzorgingsproducten met - hoge concentratie - harde alcohol

              Ethanol, ethyl alcohol, methanol. Dit ontvet/ droogt je haar uit. Is harde alcohol een van de eerste ingredienten op  de ingredientelijst van een product, dan bestaat het product voor een groot deel uit dit ingredient. Zachte alcohol is een natuurlijke alcohol uit bijvoorbeeld kokosolie; Cetyl alcohol, Stearyl alcohol en Cetearyl alcohol. Deze hebben een verzachtende, vochtvasthoudende werking.

              Vermijd hete fohnen, stijltangen

              Hitte droogt uit. Gebruik je de stijltang, breng dan eerst een laagje kokosolie aan om je haar te beschermen. 180 -240 graden hitte op je haar is niet niets. En zorg dat je niet te lang stijlt. Hoe langer het contact met de hete tang, hoe meer pluis. Zet de fohn op de koude stand en houdt deze circa 10 cm van je haar.

              Laat je haar knippen, niet snijden & Behandel het (niet te vaak) chemisch

              Snijden schijnt voor meer pluis te zorgen, omdat het de haarpunten beschadigt. Chemische behandelingen beschadigen je haar, waardoor het sneller uitdroogt en dus pluist.

              Handige producten uit ons assortiment. Gezocht en gevonden in onze zoektocht naar pure haarproducten die werken. Ook voor kinderen.

              • Pure shampoo's die werken. Zonder siliconen, SLES of SLS schuimmiddel of andere huidirriterende ingredienten, synthetische conserveermiddelen, geur- of kleurstoffen. 
              • Saar's biologische handgemaakte haar elixir houdt pluizig haar in bedwang en voorkomt het. Gemaakt naar een eeuwenoud traditioneel Italiaans recept dat generatie op generatie werd gebruikt voor mooi, gezond glanzend haar.
              • OLIEBE is een biologische haarverzorgings- en styling lijn ontwikkeld door een kapper. Met o.a. mooie anti pluis kokoscreme. OLIEBE producten mogen niet via de webshop verkocht worden, wel in de fysieke winkel in Bussum. Heb je interesse, laat ons weten.
              • dr Hauschka heeft een biologische haarolie die helpt tegen pluizig haar, een haarlotion om haar- & hoofdhuid te versterken. En die als natuurlijke fohn versteviger kan dienen (om pluizen te voorkomen). Dr Hauschka's conditioner helpt droog, beschadigd, bros haar versterken.
              • Ook kinderhaar kan pluizen! Weet ik uit ervaring met twee dochters met half kroes haar ;-). Klee kids heeft een biologische betoverende conditioner die pluizen tegengaat, met o.a. arganolie, kokosolie en mangoboter. En een magic leave in anti-klit en conditioner in een.

              Bronnen: ELLE-blog, Joycevandam.nl, Beautylab.nl, natuurlijke-huidverzorging-blog