13 feiten over ouder worden
In de (door ONVZ gesponsorde) XTR bijlage van de NRC van 7 december, een interessant artikel over de impact op je huid door ouder worden. Onderaan deze blog een link naar het artikel. Met daarin o.a. 13 feiten over ouder worden. In het kort een aantal interessante wetenswaardigheden en tips uit het artikel. Aangevuld met eigen kennis - kennis uit andere bronnen.
Hoe blijf ik zolang mogelijk jong?
Wist je dat het verouderingsproces van je huid al na je twintigste levensjaar begint?
Tips om zolang mogelijk jong te blijven volgens het artikel (een deel is een open deur waarschijnlijk)
- Vermijd de zon - maar we hebben de zon ook nodig!
- Rook niet
- Eet gezond - alleen wat is gezond? Zoveel meningen ;-)
-
Vermijd stress - of ga er in ieder geval goed mee om
Vermijd de zon?
- De zon heeft ook weer voordelen voor onze gezondheid & gezond ouder worden! Naast inderdaad nadelen van rimpelvorming en pigmentvlekken. Verbranding moet je alleen ten allen tijde proberen te voorkomen. Dat heeft alleen maar negatieve effecten voor onze huid en gezondheid. Lees eventueel de blog: 'Zon - moeten we ons nu wel of niet beschermen?' die uitgebreider op de voor- en nadelen van zonlicht ingaat. En bepaal voor jezelf wat jij belangrijk vindt.
- Voordelen van de zon zijn bijvoorbeeld de aanmaak van vitamine D3. Deze kan alleen met behulp van zonlicht aangemaakt worden. (en als suppletie ingenomen). Deze vitamine is gerelateerd aan het goed functioneren van meer dan 2000 lichaamsprocessen! Tot en met het zuidelijkse puntje van Spanje hebben mensen in de winter vitamine D3 tekort! In de winter is extra aanvulling door suppletie aan te raden!
- Recente studies geven ook aan dat zon de kans op hart- en vaatziekten en alzheimer vermindert. Je immuunsysteem versterkt. En de doorbloeding van de huid bevordert. Wat dus (gezond) oud worden & fit zijn juist bevordert.
Rook niet
- Roken geeft een doffere, grijzige huid en meer en diepere rimpels (we zien meteen of iemand rookt of stevig gerookt heeft als iemand in de salon komt, hoeven het vaak niet eens te vragen). Dit is het gevolg van de gifstoffen in een sigaret. Door de gifstoffen maken je huidcellen minder collageen aan, waardoor je diepere rimpels krijgt en je huid minder stevig is.
Eet gezond
- Volgens het NRC artikel lijkt een ongezond dieet vooral bij vrouwen de zichtbare veroudering te versnellen. Wat daarvoor de reden is is nog niet bekend.
- Feit is wel dat een man door een hoger gehalte aan testosteron dan vrouwen meer collageen aanmaakt. Waardoor de huid vetter, dikker en stugger is. Hierdoor blijft deze langer elastich en soepel blijft. En vormt minder snel diepe rimpels. Maar als veroudering inzet gaat dit ineens snel, veel sneller dan bij een vrouw. Waar veroudering van de huid gestaag gaat! Bij vrouwen wordt de huid na de menopauze juist aanzienlijk dunner. Mogelijk is het effect van een ongezonder dieet daarom sneller bij vrouwen zichtbaar dan bij mannen, omdat daar veroudering van de huid pas in een later stadium plaatsvindt. En de huid meer 'buffers' heeft om de negatieve gevolgen van een slecht dieet op te vangen.
- Wat precies een gezond of ongezond dieet is, is nogal eens een discussie. Informeer je zelf goed. Of laat eens uitzoeken welke voedingsstoffen wel en niet bij jou passen. Dit blijkt namelijk heel persoonlijk. Voor mij kan een avocado goed zijn, voor jou juist niet. Eet je veel verse groente en voldoende fruit, voldoende juiste vetten. drink je voldoende water of kruidenthee, vermijd je zoveel mogelijk geraffineerde suikers, drink je weinig of geen alcohol en eet je rood vlees alleen met mate (of niet) dan ben je een heel eind op de goede weg.
- Mensen met een hogere BMI hebben minder snel zichtbare rimpels , omdat het gezichtsvet vulling geeft aan de huid. Maar aan een hogere BMI kleven weer andere gezondheidsnadelen, die gezond ouder worden in de weg kunnen zitten.
- Groente & fruit hebben een positief effect op huidveroudering. Hoe meer kleurvariatie op je bord hoe beter. Veel vlees en alcohol juist niet. Niet raar. Alcohol droogt je huid uit en is belastend voor je lever die gifstoffen afbreekt. Als de lever minder goed functioneert, komen meer gifstoffen in je bloed terecht, wat huidveroudering in de hand werkt. Veel vlees vraagt veel energie om te vertereren en werkt verzurend. Verzuring bevordert versnelt ouder worden van de huid. Groenten en fruit bevatten heel veel anti-oxidanten, die nodig zijn voor een goede huidfunctie. En veel vezels voor een goede darmwerking. Zuivere vette vis/visolie heeft wel weer een positief effect op de huid. Vanwege het gehalte aan omega 3, dat onstekingen in je lichaam tegengaat. Kies voor vissoorten die relatief kort leven of in schoon water leven, zodat ze nog niet al te veel gifstoffen uit de oceanen hebben binnengekregen.
Vermijd stress - of ga er beter mee om
Stress veroorzaakt rimpels. Bij stress wordt het hormoon cortisol aangemaakt, wat zorgt voor meer suiker in je bloed. In de oertijd was dit handig, bij gevaar ontstond stress, waardoor je meer energie kreeg om te kunnen vluchten. Tegenwoordig lijden veel mensen aan chronische stress, waardoor het cortisol gehalte in je bloed continue hoog is. Je bloedsuikergehalte gaat daardoor continu omhoog waardoor collogeen en elastine sneller worden afgebroken. Wat snellere huidveroudering tot gevolg heeft.
Stress vermijden is voor veel mensen bijna onmogelijk. Beter met stress omgaan hoort wel tot je mogelijkheden. Bijvoorbeeld door wandelen in de natuur, yoga, ademshalingsoefeningen, mindfullness. Zoek een uitlaatklep die bij je past!
Persoonlijk geloof ik dat stress of beter het op een juiste manier omgaan met stress, een van de meest onderschatte factoren is als het gaat om gezondheid en huidveroudering. Gezien het feit dat mensen met de meest uiteenlopende voedingspatronen en bewegingsstijlen wel of niet oud of ziek worden. Meer onderzoek lijkt nodig.
Wat gebeurt er met je gelaat als je ouder wordt?
Krimpende botten en minder vetvolume
Voor ons allen geldt dat je botten krimpen en je vetvolume afneemt als je ouder wordt. Daardoor 'zakt' je gezicht wat in en liggen je ogen vaak dieper in je kassen. Waardoor wallen groter lijken. En je wangen gaan 'hangen'. Door de verminderde hoeveelheid oestrogeen na de menopauze hebben vrouwen meer last van botontkalking/afname botvolume dan mannen.
Remedies tegen botontkalking
Goed nieuws. Je kunt wel iets doen om botontkalking enigszins af te remmen: zorg dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt (toch die zon weer ;-)) Vitamine D samen met calcium zorgt voor sterkere botten. Of calcium uit melkproducten moet komen is nog maar de vraag. Er zijn onderzoeken die aangevend dat deze calcium juist voor ontkalking zorgt. Calcium uit bijvoorbeeld groene bladgroenten zouden beter zijn. Osteoperose komt veel minder in Azie voor waar minder koemelkproducten genuttigd worden en veel groene bladgroenten gegeten. Nederland - melkland - is een van de landen met het hoogste percentage mensen die last hebben van osteoperose.
Beweging helpt ook, en krachttraining, want als je je botten belast stimuleert dit de aanmaak van nieuw botweefsel.
Zwakker bindweefsel - slappere huid
Ook wordt ons bindweefsel zwakker naarmate we ouder worden, wat een slappere huid als gevolg heeft. Je bindweefsel zit namelijk overal in je lichaam. Diepe groeven tussen neus en liphoeken duidt vaak op slapper bindweefsel. Stress is een belangrijke factor die de achteruitgang van bindweefsel bevordert. Niet alleen geestelijke stress, maar ook stress voor het lichaam door verkeerde voeding.
Invloed van genen
Het XTR artikel in NRC geeft aan dat circa 60 procent van ouderdomsverschijnselen als grijs worden, rimpels en hangende oogleden krijgen genetisch bepaald wordt. Toch nog 40 procent die je positief kunt beinvloeden!
Lees hier het gehele artikel in de NRC XTR inclusief de 13 feiten over ouder worden
Bronnen: NRC XTR 7 december, welnessacademie.com, laviesage