PFAS in cosmetica

PFAS is een verzamelnaam voor poly- en perfluoralkylstoffen. Deze kunnen je immuunsysteem beschadigen, een negatief effect hebben op je lever en kanker veroorzaken. Afhankelijk van hoeveel, hoe vaak en hoe lang je deze stof binnenkrijgt. PFAS stoffen zijn bovendien slecht afbreekbaar in het milieu. Waar ze ook de nodige schade veroorzaken.

Waar zit PFAS in

Aangezien PFAS voorkomt in een breed scala van producten die we dagelijks gebruiken, is de kans groot dat je er zeer regelmatig mee in aanraking komt. Denk aan regenkleding, de anti-aanbaklaag van pannen, bakpapier, pizzadozen. PFAS zorgt ervoor om deze water- en/of vetafstotend te maken, slijtvaster of hittebestendig. 

PFAS in cosmetica

Helaas worden ook in cosmetica producten PFAS gebruikt. Bijvoorbeeld om producten waterproof te maken. Denk aan waterproof mascara's of lipproducten. Maar ook in gezicht-, oogcreme, scheerproducten, blush, gezichtspoeders of foundations wordt PFAS gebruikt. 

De Deense consumentenbond heeft al in 2018 een paper gepubliceerd over de risico's van PFAS in cosmetica [1]. Met onder andere de uitkomst van een Zweeds onderzoek waarin 59 (4.4%) van 1.354 onderzochte cosmetica producten PFAS werd aangetroffen.

Wetenschappers van de Amerikaanse Notre Dame Universiteit hebben in 2021 meer dan tweehonderd cosmeticaproducten getest, waaronder concealers, foundations, oog- en wenkbrauwproducten en verschillende lippenstiften, die ze aankochten in de VS en Canada. [2]

In 56 procent van de geteste foundations en oogproducten, 48 procent van de lippenstiften en 47 procent van de mascara’s werd een hoog gehalte aan fluor gevonden. Dat is een indicator van de PFAS-concentratie in een product.

INDISHA en PFAS

Bij INDISHA zul je nooit cosmetica producten met PFAS vinden. Deze voldoen immers niet aan ons criteria 'zo puur dat je het zou kunnen eten.' Daar zijn wij heel streng in. 

De reden dat ik in 2011 met INDISHA gestart ben, was omdat ik me rot was geschrokken van de hoeveelheid twijfelachtige stoffen die in cosmetica gebruikt werden. Dat had ik lang niet door gehad, terwijl ik zelf jaren werkzaam was geweest bij een aantal grote cosmetica merken. Ik switchte naar puur.

Het bleek destijds een hele zoektocht om fijne, kwalitatief hoogwaardige producten te vinden, die echt puur waren. En er ook nog mooi uitzagen.

Om voor anderen de switch naar puur makkelijker te maken, door ze mijn zoektocht te besparen, startte ik INDISHA. Zo kon ik mijn vondsten delen. Bovendien vind ik het  nu eenmaal leuk vind ingredientenlijsten uit te pluizen.

PFAS ingredienten

Hieronder een lijstje van de Deense consumentenbond met PFAS ingredienten die je op een cosmetica etiket kunt tegenkomen. Er zijn er nog veel meer.

Als een ingredient een slechte naam krijgt, wordt deze soms vervangen door een ander minder bekend ingredient. Die helaas net zo twijfelachtig is.Zie je 'fluoro' in een ingredient, wees dan op je hoede.

  • Perfluorodecalin
  • Polyperfluoromethylisopropyl ether
  • Polyperfluoroisopropyl ether
  • Tetradecyl aminobutyroylvalylaminobutyric urea trifluoroacetate
  • Ptfe
  • Acetyl trifluoromethylphenyl valylglycine
  • Perfluorooctyl triethoxysilane
  • Trifluoropropyldimethyl/trimethylsiloxysilicate
  • Methyl perfluoroisobutyl ether
  • Methyl perfluorobutyl ether
  • Ethyl perfluoroisobutyl ether
  • Perfluorononylethyl carboxydecyl peg-10 dimethicone
  • Trifluoroacetyl tripeptide-2
  • Dechloro dihydroxy difluoro ethylcloprostenolamide
  • Octafluoropentyl methacrylate
  • Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl peg phosphate
  • Perfluorononyl dimethicone

Gebruik eventueel de ingredienten data base site van EWG en/of Dermabase om een ingredient op puurheid te checken.

Regelgeving en PFAS

Volgens de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) heeft de cosmeticasector de ambitie om in 2025 geen producten met PFAS meer op de markt te brengen. Onduidelijk is het of dit alleen om nieuwe producten gaat. Of dat ook bestaande producten met PFAS worden aangepast.

De Europese Unie is bezig wetgeving te maken om duizenden stoffen die onder de definitie PFAS vallen te verbieden. Naar alle waarschijnlijkheid wordt voor cosmetica in 2028 een verbod ingevoerd. 

Heb je vragen over ingredienten? Laat ze weten via een chat bericht of mailtje naar huidspecialist@indisha.nl