De kracht van rozen!

'Stop and smell the roses...' Nu Valentijn dichtbij komt staan bij INDISHA producten met roos in het middelpunt. Waarom zijn deze bloemen eigenlijk zo bijzonder voor cosmetica producten? In deze blog meer over de geschiedenis en de bijzondere kracht van de roos. Na het lezen van de blog, begrijp je helemaal waarom in (natuurlijke) cosmetica zo vaak rozenbestanddelen gebruikt worden!

Geschiedenis van de roos

Wist je dat de roos al op aarde bloeide, eeuwen voordat wij als mens er rond liepen? In Californie zijn fossiele blaadjes gevonden van ruim 40 miljoen jaar geleden! Al vanaf de mens op aarde is, is de roos een geliefde bloem. De meest geliefde ter wereld.

De Grieken balsemden hun dode helden met rozenolie. In Egytische graftombes zijn bloemenkransen gevonden waar de roos de hoofdrol speelde. De Romeinen geloofden dat rozengeur ziekten op afstand hield en kroonden zegevierende veldheren met rozen. Romeinse keizers vulden hun baden en fonteinen met rozenblaadjes en lieten voor hun feesten, tapijten van rozenblaadjes neerleggen. Chinezen distilleerden geneesmiddelen uit rozen. De Perzen stonden bekend om de productie van rozenolie. De heerlijke rozengeur was in de minder hygienische tijd van vroeger zeer praktisch om onaangename geurtjes te verdoezelen! Gelukkig is dit tegenwoordig niet echt meer nodig. Maar is de roos, vanwege haar geur, nog steeds de basis van veel (beroemde) parfums.

Dat mensen over de hele wereld gefascineerd waren door de schoonheid, kracht en de geur van de roos blijkt ook uit verhalen van verschillende bevolkingsgroepen/geloven. De Griekse mythologie vertelt dat Chlorris - godin van de bloemen-, de roos creerde, maar Aphrodite - godin van de liefde -, de roos haar naam gaf. Een oude Hindu legende vertelt over een discussie tussen Brahma (maker van de wereld) en Vishnu (beschermer van de wereld) of de roos of de lotus de mooiste bloem ter wereld is. Brahma vond de lotus de mooiste bloem, maar had nog nooit een roos gezien. Toen Vishnu hem een roos toonde, veranderde hij terstond van mening. Om hem te bedanken creerde Brahmu een bruid (Lakhsmi) voor Vishnu. Gemaakt van 1.116 rozenblaadjes. Volgens de Islam is de roos ontstaan uit een zweetdruppel op het voorhoofd van de profeet Mohammed tijdens zijn tocht naar de hemel. In het middeleeuwse Christendom stond de roos voor de inspiratie van de Heilige Geest en het door martelaren vergoten bloed. 

De oerroos was een eenvoudige, wilde bloem, met vijf tot zeven geurige bloemblaadjes om een meeldraadje. En bloeide maar enkele weken per jaar. Ook nu bestaan er nog wilde soorten, met een klein aantal blaadjes en korte bloeitijd. Waarschijnlijk is circa 5.000 jaar geleden, in Azie, begonnen met het kweken van rozen. Tegenwoordig bestaan er meer dan 30.000 rozen varianten. En worden jaarlijks honderden nieuwe varieteiten gekweekt.  Die meerdere keren per jaar bloeien. En met vele malen meer blaadjes (tot meer dan 100!) dan de oorspronkelijke wilde varianten.

In Nederland voorkomende wilde roos: Rosa Rugosa (Rimpel roos)

De (genees)kracht van de roos

Dat de roos een geneeskrachtige werking heeft is een feit. Rozen bestanddelen worden zelfs in de pharmaceutische industrie gebruikt. Niet alle rozen hebben dezelfde geneeskrachtige werking. De hierna genoemde gezondheidsvoordelen verschillen per rozensoort. 

Rozenblaadjes 

Bevatten onder andere geneeskrachtige kleurstoffen, anthocyanen genaamd. Deze hebben een versterkende werking op de bloedvaten en gaan klonterende bloedplaatjes tegen. En zijn sterke anti-oxidanten. In China worden de blaadjes bijvoorbeeld gebruikt om de vitale energie te reguleren en de bloedcirculatie te versterken. Uit de rozenblaadjes wordt door middel van stoomdestillatie rozenwater (hydrolaat) en essentiele olie gedestilleerd.

Rozen hydrolaat (rozen water)

Rozenwater heeft vele positieve invloeden op de huid! 

  • Het werkt verkoelend en verzachtend voor de huid. Vermoeide ogen hebben baat bij een paar wattenschijfjes gedrenkt in rozenwater! Ook wordt gezegd dat rozenwater compressen helpen om hoofdpijn te verlichten.
  • Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat rozenhydrolaat ontstekingen remt. En bijvoorbeeld helpt bij onstoken of prikkende ogen, een door eczeem of rosacea geirriteerde huid, acne, een geirriteerde hoofdhuid of roos.
  • De anti-oxidanten in rozenwater beschermen je huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf. En gaan de afbraak van collageen en elastine tegen. Wat onder andere helpt om vorming van fijne lijntjes en rimpels tegen te gaan.
  • De antibacteriele en antiseptische werking van rozenhydrolaat zorgt dat wondjes en littekens op je huid sneller helen. 
  • Rozenwater helpt de natuurlijke PH balans van de huid te reguleren. En overmatige talgproductie te reduceren.
  • Ook verkleint rozenwater je porien
  • De geur van rozen werkt aromatherapeutisch. Deze werkt harmoniserend,  zorgt dat je je meer relaxed voelt, helpt tegen angstgevoelens en bevordert een goede slaap.

Het is een hele kunst om een hydrolaat van goede kwaliteit te maken. Een goed hydrolaat wordt via stoomdestillatie verkregen. Niet door rozenblaadjes in alcohol of water te laten trekken. Tijdens het stoomdestillatie proces belanden de in olie oplosbare werkzame bestanddelen van de rozenblaadjes in de verkregen etherische olie. De in water oplosbare bestanddelen komen in het gedestilleerde water - het hydrolaat. 

Rozenbottel olie 

  • Deze olie van de rozenbottel en rozenbottel zaadjes zit boordevol anti-oxidanten die je huid beschermen.
  • Ook bevat rozenbottelolie een hoog gehalte aan essentiele vetzuren. Die onder andere helpen je huid te beschermen, litteken weefsel en fijne lijntjes te verbeteren en striae en pigmentvlekken te verzachten. Bij het laatste helpt ook  het bestanddeel vitamine A (retinolzuur).
  • Vitamine C en A (retinolzuur) in de olie zijn onmisbare component bij de opbouw van collageen in je lichaam (een tekort aan collageen stimuleert rimpelvorming).
  • Retinolzuur (vitamine A) en vitamine C, zijn naast de essentiele vetzurenn belangrijke bestanddelen om de huid te vernieuwen en te verjongen. Dit zorgt er onder andere voor dat je huid er minder grauw uitziet.
  • De essentiele vetzuren zorgen ook voor hydratatie van je huid en helpen je huid vocht beter vast te houden. De olie wordt makkelijk door je huid opgenomen, waardoor de anti-oxidanten in de olie snel in de diepere huidlagen doordringen.
  • Fenolzuren in de olie hebben een antibacteriele, antivirale en schimmelwerende functie. 
  • De olie hydrateert en zorgt dat je huid vocht beter vasthoudt.
  • Polyfenolen (o.a. fenolzuren), antocyanen en vitamine E werken ontstekingsremmend. En kunnen, net als rozenwater, rosacea, psoriasis, eczeem verzachten. 
  • Vitamine E is een natuurlijke beschermer tegen negatieve effecten van UV straling. Samen met vitamine A en C helpt vitamine E tegen huidveroudering door zonlicht.

Etherische rozenolie (bloemblaadjes)

Deze (Rose Damascus of Rose Centifolia) olie is zeer kostbaar! Voor een liter etherische olie zijn 3.000 tot 5.000 rozenblaadjes nodig. De geur werkt kalmerend en ontspannend en geeft een goede mood. Ruik maar eens aan geurige rozen om een idee te krijgen wat de olie verkregen uit de blaadjes voor je kunnen doen. 

Omdat Rose Damascus essentiele olie zo kostbaar is, wordt als goedkoper alternatief ook Rose Geranium gebruikt. Dit is een essentiele olie uit geranium. Met een rozengeur. Maar zonder de krachtige eigenschappen van essentiele olie uit rozen.

Omdat essentiele rozen olie zo krachtig is wordt deze in huidverzorgings producten altijd verdund gebruikt. 

De werking van etherische rozenolie is vergelijkbaar met die van rozenhydrolaat. De concentratie werkstoffen in etherische rozenolie is alleen hoger. En ook de aromatherapeutische werking is sterker.

Etherische rozenolie helpt daarnaast ook bij couperose (beschadigde haarvaatjes op je huid). De olie heeft de kracht deze te 'repareren'. 

Biologische cosmetica producten met rozen

Zoals eerder gezegd vormen rozenbestanddelen een geliefd ingredient in cosmetica producten. Na het lezen van bovenstaand mag het duidelijk zijn waarom. Hierna volgen een aantal voorbeelden van de producten bij INDISHA waar de roos een belangrijke rol in speelt.

  • Parfumhuis Florascent gebruikt rozengeur als top-, hart- of basisnoot van vele parfums. In het kader van Valentijn hebben we de parfums met rozenelementen uitgelicht
  • dr Hauschka. Een 'moeder' rozen tinctuur is de basis van vele dr Hauschka producten. Het kost drie jaar om de tinctuur te maken. Deze tinctuur zorgt er mede voor dat geen synthetische conservering nodig is. In het Afrikaanse Burkina Faso heeft dr Hauschka haar eigen fair trade biologische dynamische rozen teel project. In haar producten gebruikt dr Hauschka kostbaar roos damascus extract, hydrolaat, essentiele olie en wax. En rozenbottel extract. De Rozencreme is al meer dan 40 jaar de klassieke creme uit het dr Hauschka assortiment.
  • Rozenhydrolaat is de basis van deMamiel's toner: deMamiel Dewy Facial Mist. Deze bevat ook extract van wilde roos en poeder van rozenkwarts! In de Sleepy serie van deMamiel wordt essentiele olie van damascus roos of rozenhout gebruikt om je geest te kalmeren of om je mood te verbeteren. In de Rosey Lipbalm,  Rose Damascus wax om uitdrogen van je lippen tegen te gaan. En Rose Damascus essentiele olie voor de geur en onstekingsremmenden werking.
  • De basis van de 'Little Miracle in a bottle' Rosehip Serum van BalmBalm is rozenbottelolie. 
  • Werfzeep gebruikt kostbare essentiele olie van de Damascus roos in haar rozenzeep.
  • Botanical Beauty gebruikt essentiele rozen olie in haar rozenlijn met scrubs, butter en olie. En heeft een heerlijk rozenhydrolaat als toner.
  • OHM heeft een deodorant gegeurd met essentiele olie van roos.
  • Shankara gebruikt in haar gelaatsserum's rozenelementen als essentiele olie van de Damascus roos en rozen extract.(nog niet in de webshop)


Bronnen
: www.derozenhoflottum.nl, regiobloemist.nl, dewilde.nl, rozenvereniging.nl, Wikipedia, earthmatters.nl, medicalnewstoday.com, foodndtv.com, NCBI, healthline.com, beautymunsta.com