Hoe minder zeep, hoe beter?
Is al dat boenen en scrubben van onze huid eigenlijk wel goed voor onze huid? NRC besteedde er een hele special aan. Een van de conclusies is dat zeep behalve voor handen wassen niet echt goed voor je huid is. En dat dit ook voor natuurzeep geldt.
Is dit echt zo? Wij vroegen het aan de zeepexperts van Werfzeep. Die al jaren ambachtelijke biologische zeepjes maken. Oprichter Evelien van Werfzeep had een supergevoelige huid en snel eczeem. Zeep, daar kon ze echt niet tegen. Als ze haar handen met zeep waste, hingen de vellen aan haar huid. Totdat ze op een stage in Canada een zeep gebruikte, die haar handen niet uitdroogde maar superzacht maakte. Dit bleek een 100 procent natuurlijke zeep. Eveliens interesse voor zeep maken was gewekt. Haar succesvolle bedrijf Werfzeep bestaat inmiddels ruim 11 jaar.
Is zeep slecht voor je huid?
Zeep doodt ziekteverwekkende virussen of bacteriën. Dat is super handig, helemaal in deze Corona tijd. Maar zeep ontvet ook de huid (het zijn vaak de sulfaten in de zeep die dit doen - deze zorgen dat de zeep schuimt). Dat ontvetten verstoort de natuurlijke huidfunctie. In de basis is je huid heel goed in staat zichzelf te beschermen. Met het wegwassen van huidvet inclusief schadelijke virussen of bacteriën was je ook een deel van de nuttige huid bacteriën weg. Op je huid leven meer dan 100 miljard van deze bacteriën. Die zitten er niet voor niets. Scrub of exfolieer je voor of na het wassen ook nog, dan poets je nog meer huid bacteriën van je huid. Deze bacteriën leven namelijk van huidvet, dode huidcellen en zweet.
Een deel van je huidvet wegwassen, betekent ook dat de natuurlijke beschermlaag van je huid dunner wordt (die bestaat namelijk voor een groot deel uit vetten) en je huid gevoeliger is voor allerlei indringers die je liever buiten houdt.
Veel zepen bevatten bovendien naast ontvettende ingrediënten ook synthetische parfumstoffen en andere ingrediënten die je huid niet zo fijn vindt.
Natuurzeep beter voor je huid?
Ja! Het verschil met een natuurlijke geproduceerde zeep en een fabrieksmatige zeep is enorm:
- Een natuurlijke zeep wordt gemaakt van verzeepte olien. In proces ontstaat glycerine, een natuurlijk beschermende vetstof voor de huid. Een fabrieksmatige zeep wordt gemaakt op basis van geëxtraheerde vetzuren. Waardoor geen beschermend glycerine meer ontstaat.
- Bij het verzepen van olien blijven altijd restvetten over - ook wel 'overvet'. genoemd. Olien die niet verzepen. Deze belanden in de zeep en komen vrij bij het wassen. Ze hebben een verzorgende werking voor je huid. Deze overvetten zitten niet in fabrieksmatig geproduceerde zeep.
- In ieder geval de natuurlijke zepen van Werfzeep worden gemaakt volgens een tijdrovend koude procédé. Alle ingrediënten worden niet verhit boven lichaamstemperatuur. Waardoor alle werkzame bestanddelen van de ingrediënten behouden blijven. De meeste fabriekszepen worden gekookt. In een uurtje kan zo heel veel zeep gemaakt worden. De werkzame bestanddelen van ingrediënten worden zo echter 'om zeep'. geholpen.
- Veel fabriekszepen bevatten synthetische geurstoffen en/of conserveringsmiddelen. Die je huid kunnen uitdrogen of irriteren. Een goede natuurzeep bevat deze niet.
Tast een natuurzeep je huid aan?
Volgens de zeep experts van Werfzeep verstoort ook een natuurzeep tot op zekere hoogte je huidbalans. Zeep wast altijd bacterien van je huid. Het voordeel daarvan is dat het overtollig vuil en schadelijke bacterien verwijdert. Het nadeel is dus die verstoring. Deze verstoring is echter minimaal als je een natuurzeep gebruikt met een goed deel overvet en nog natuurlijke glycerine bevat. Je huidbalans is al naar een paar minuten hersteld. Bij een 'harde' vaste, fabrieksmatig geproduceerde zeep die gekookt is en synthetische bestanddelen bevat, duurt de verstoring veel langer en is die veel heftiger. Dit kan zorgen voor een droge huid of andere huidklachten
INDISHA's ervaring met natuurzeep
Ook wij wassen onze handen meer dan anders tijdens deze corona periode. Die nu toch al even duurt. Met Werfzeep of dr Bronners Shikakai vloeibare handzeep. En hebben allen nog superzachte handen. Die geen moment droog of trekkerig aanvoelden, schilferig werden of eczeem vertoonden. Wat ons betreft het bewijs dat een goede natuurzeep echt beter is voor je huid. Maar overdrijf dus niet! Gebruik zeep als het nodig is en niet veel vaker. Je huid kan heel veel zelf. Maar jezelf af en toe verwennen met een heerlijk geurende natuurlijke zeep onder de douche kan echt geen kwaad. Alleen al omdat het je humeur goed doet! Gebruik eventueel daarna een pure bodyolie of bodymilk om je huid extra hydratatie te geven.
Bronnen: NRC 13 januari 2022| Wim Kohler|"Zeep is niet goed voor de huid"; Werfzeep