Hyaluronzuur & anti aging - Fabels & feiten

Aging skin

Even geleden las ik met enige verbazing in een artikel dat hyaluronzuur een  'hype' is van een paar jaar geleden, maar een blijvertje blijkt. En dat het ingredient vaak op dieronvriendelijke wijze uit hanenkammen wordt gewonnen,  Ik was enigszins verbaasd. Want de ruim acht jaar dat INDISHA bestaat hebben we producten met hyaluronzuur in het assortiment. Dat is meer dan een 'paar jaar' geleden. Wat onderzoek op internet leert dat hyaluronzuur zelfs al vanaf 1930 in huidverzorging wordt gebruikt! Hyaluronzuur wordt onder andere door vegan merken als bijvoorbeeld dr Baumann of INIKA gebruikt. Daar kan het dus absoluut niet van hanekammen afkomstig zijn. Tijd voor een blog om feiten van fabels te scheiden.

Waarom is hyaluronzuur belangrijk?

Hyaluronzuur is een stof die ons lichaam zelf aanmaakt. Het kan tot 1000 maal! het eigen volume aan vocht vasthouden. Waardoor gewrichten, kraakbeen en je huid soepel blijven en je huid veerkrachtig aanvoelt. De helft! van al het hyaluronzuur in je lichaam bevindt zich in je huid. Hyaluronzuur is de belangrijkste 'vulstof' van de huidmatrix - een belangrijke structuur voor een gezonde huid -. En zorgt voor een huidbarriere die voldoende vocht vasthoudt, zodat je huid niet uitdroogt, herstelt bij wondjes, letterlijk tegen een stootje kan en beschermt is tegen indringen van schadelijke stoffen van buitenaf. Voldoende vocht geeft volume, zodat je geen fijne lijntjes of rimpels ziet. Kortom hyaluronzuur is een onmisbare stof in onze huid. 

Hyaluronzuur neemt af - je huid veroudert

Helaas neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in je lichaam af naarmate je ouder wordt. Op je 40e is deze met maar liefst vijftig procent vermindert! Je huid houdt minder goed vocht vast, wordt dunner, droger en minder zacht, soepel en veerkrachtig; fijne lijntjes en rimpels ontstaan. Blootstelling van de huid aan zonlicht versnelt de vermindering van je hyaluronzuur voorraad, omdat dit nodig is om huidbescherming tegen UV straling op te bouwen. 

 Kun je hyaluronzuur aanvullen?

Goed nieuws: hyaluronzuur kun je 'van buitenaf' aanvullen. Dit kan op drie manieren: injecteren van hyaluronzuur in de huid, op de huid aanbrengen van cremes. lotions of serums met hyaluronzuur of nutricosmetics - powerfood gericht op huidverbetering - innemen. De vraag is alleen of je lichaam iets met dit hyaluronzuur kan. Zodat toedienen ook effect heeft. 

  • Hyaluronzuur injecteren: zogenaamde hyaluronzuur fillers worden rechtstreeks in een lijntje of rimpel gespoten. Waardoor deze opgevuld wordt. In tegenstelling tot vele andere fillers is hyaluronzuur 100% huideigen, dus kan geen kwaad. Alleen is het geen 'blijvertje'. Na zes tot twaalf maanden is het effect van de filler verdwenen, omdat het ingespoten hyaluronzuur dan door je lichaam is afgebroken.
  • Hyaluronzuur smeren - effect op de huid: op de huid verbetert hyaluronzuur je huidstructuur en barriere, door haar vochtbindende eigenschap. Vocht wordt langer vastgehouden, je huid voelt zachter en soepeler aan. Rimpels en fijne lijntjes zien er minder diep uit. Alleen rimpels door zonneschade verminderen niet. Blijkbaar worden die niet zo makkelijk opgevuld. Ook zorgt hyaluronzuur op je huid er voor dat andere ingredienten uit je huidverzorgingsproducten beter kunnen worden opgenomen. Ze worden als het ware ingesloten door hyaluronzuur, waardoor ze langer de tijd hebben in te werken.
  • Hyaluronzuur smeren - effect in de huid: hyaluronzuur moleculen zijn veel te groot om in de huid te kunnen dringen. Wil je dat de huid hyaluronzuur opneemt, dan moeten de moleculen in kleine stukjes 'opgeknipt' worden. Dan verliezen deze echter hun vochtvasthoudende eigenschappen. En hebben dus geen effect. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat opgeknipt hyaluronzuur ontstekingsreacties in het lichaam kan veroorzaken. Waardoor je immuun systeem wordt aangetast en huidveroudering versnelt. Recent onderzoek (2014) heeft aangetoond dat nano hyaluronmoleculen wel effect hebben in vermindering van rimpels en verbetering van huid hydratatie, stevigheid en elasticiteit. Uiteraard in een voldoende hoge concentratie. Maar persoonlijk ben ik geen voorstander van nano technologie, totdat bewezen is dat deze niet schadelijk is voor het lichaam. Kortom: hyaluronzuur smeren lijkt vooral relevant om de functie van hyaluronzuur op de huid te verbeteren. Niet in de huid.
  • Hyaluronzuur slikken: door hyaluronzuur te slikken, hoeft het niet eerst door je huid heen (dus niet opgeknipt te worden in kleine deeltjes). Zogeheten 'nutricosmetics' (powerfood voor je huid) met hyaluronzuur zijn er op gericht om hyaluronzuur aan te vullen en de aanmaak te stimuleren. Laatste door bouwstoffen voor hyaluronproductie te leveren. Bijvoorbeeld glucosamine, chondroitine of vitamine C. Ook groene thee extract schijnt de aanmaak van hyaluronzuur te stimuleren. SkinHydrate of Boost & Lift van LaVieSage zijn goed werkende nutricosmetics om hyaluronzuur productie te stimuleren.

  • Afbraak hyaluronzuur afremmen. Dit kan door het het remmen van het hyaluronzuur afbrekende enzym “hyaluronidase'.  Onder andere een stof in paarde kastanje (horse chestnut) heeft deze eigenschap. Onderzoek op dit gebied staat echter nog in de kinderschoenen. Door voldoende anti-oxidanten te nemen kun je de afname van hyaluronzuur ook wat beperken. Deze werken preventief tegen huidschade, waardoor je minder hyaluronzuur nodig hebt voor het herstel hiervan. 

    Hyaluronzuur uit hanekammen?

    In het verleden werd hyaluronzuur inderdaad op wrede wijze uit hanenkammen gewonnen. Tegenwoordig kan het gelukkig ook biotechnologisch geproduceerd worden uit de celmembranen van micro-organismen/een bacterie die hyaluronzuur produceert. Deze hyaluronzuur is ook nog eens van een betere kwaliteit dan die uit hanekammen.

    Hyaluronzuur op de ingredientenlijst

    Hyaluronzuur wordt vermeld als: Sodium Hyaluronate, Hyaluronic Acid, Hydrolysed Hyaluronic Acid, Sodium Acetyl Hyaluronate of Potassium Hyaluronate

    Alternatieven voor een gehydrateerde huid

    Die zijn er. Een paar voorbeelden vind je hieronder.

    Liposomen in de dr Baumann liposomen serums. Liposomen bestaan uit fosfolipiden gevuld met water. Deze fosfolipiden nestelen zich tussen de huidcellen en houden daar het extra water vast, waardoor de huid maximaal gehydrateerd wordt. De huid wordt door liposomen echt verbeterd doordat het vochtgehaltevermogen van de huid wordt gemaximaliseerd. Onderzoek toont aan dat liposomen een groter hydraterend effect hebben dan hyaluronzuur in een verzorgingsproduct. Bovendien zorgen liposomen ervoor dat andere werkstoffen sneller door de huid worden opgenomen. De dr Baumann liposomen producten bevatten ook hyaluronzuur. Voor een nog krachtiger effect.

    De Abloom Organic Miracle Treatment Oil hydrateert je huid diep, Krachtige anti-oxidanten beschermen je huid. Aswaganda in de olie zorgt dat je huid barriere verbetert, zodat je minder vocht verliest. De olie zorgt voor een zachte en soepele huid. En vermindert zichtbaarheid van littekens.

    De gezichtsolien van Shankara bevatten het huideigen vet squaleen, dat je huidbarriere laag herstelt en beschermt, zodat je minder vocht verlies. Een hoog gehalte aan anti-oxidanten beschermen de huid, zodat deze minder hyaluronzuur nodig heeft tegen negatieve invloeden van buitenaf. 

    De deMamiel Skin Recovery Blend bevat onder andere Cupacau boter: een zeer hoogwaardige vochtinbrenger die water makkelijk absorbeert. Met een hoog gehalte aan essentiele vetzuren, die de huid beschermen en hydrateren. Rijk aan fytosterolen die de elasticiteit (veerkracht) en de uitstraling van de huid verbeteren. 

    Conclusie

    Hyaluronzuur is inderdaad een mega belangrijk bestanddeel in onze huid om deze gehydrateerd, zacht, soepel en 'vol' te houden. Op de markt van huidverzorgingsproducten is dit al een groot aantal jaren bekend. Dieronvriendelijk onttrekken van hyaluronzuur aan hanekammen hoeft al een aantal jaren niet meer. Hyaluronzuur kan biotechnisch gemaakt worden uit microbacterien.

    Aanvullen van onze hyaluronzuur voorraad of afname van hyaluronzuur in onze huid vertragen kan op verschillende manieren. Op de huid vanuit cremes, serums, conditioners met hyaluronzuur. In de huid door injecteren - zes tot twaalf maanden effect - of aanvullen door nutricosmetics. Naast producten met hyaluronzuur of ingredienten die de aanmaak er van stimuleren zijn er ook alternatieven zoals liposomen producten om hydratatie van de huid te optimaliseren.

    Genoemde hydraterende producten uit ons assortiment 

    Bronnen: drBaumann, PubMed, ATS Journals, PMC, honestforyourskin.co.uk, livestrong, beautylab, wikipedia, ortho health foundation