Is jouw lipbalm eetbaar?



Herfst- wintertijd. Veel lippen hebben te lijden onder het gure weer, temperatuurverschillen en de droge verwarmingslucht. Dat merk je. Een goede lipbalm kan je helpen je lippen zacht en soepel te houden. Maar wat is een goede lipbalm? En raar maar waar,  wist je dat veel lipbalms meer kwaad dan goed doen voor je lippen? Het klinkt heel aannemelijk dat een lipbalm eetbaar zou moeten zijn. Maar is dat in de praktijk ook zo? Lees meer in deze kennisblog.

Zo puur dat je 'm kunt eten?

Dat zou logisch zijn, omdat de balm op je lippen gaat. Dus een deel ervan in je mond terecht zal komen. Dan is het raar dat in veel lipbalms ingredienten zitten waar je lippen of lichaam helemaal niet zo blij mee zijn. Terwijl regelmatige gebruikers toch al snel zo'n 57 gram lipstick en lipbalm per dag doorslikken, oftewel 4 lipbalms per jaar.

Minerale olien in lipbalms
In de meeste lipbalms zit als een van de belangrijkste ingredienten parrafinum liquidum, petrolatum en/of een ander ingredient uit de olie industrie. Ook wel minerale olien genoemd. Deze sluiten de huid van je lippen af, zodat deze je lippen zelf niet meer kan beschermen. Waardoor je meer en meer balm nodig hebt om je lippen zacht te laten aanvoelen. Verkooptechnisch super slim natuurlijk, maar persoonlijk vind ik dit niet echt ethisch verantwoord. Bovendien blijken deze ingredienten nog een ander nadeel te hebben blijkt uit een artikel van de Consumentebond.

Uit onderzoek van het Belgische Test-Aankoop en de Duitse testautoriteit test.de blijkt dat deze ingredienten op je lippen nog meer tricky zijn dan op je lichaam, omdat ze doordat je ze opeet meteen in je lichaam komen. Volgens de Consumentenbond kunnen minerale olien kankerverwekkende stoffen MOSH (mineral oil saturated hydrocarbons) en MOAH (mineral oil automatic hydrocarbons) bevatten. De stoffen stapelen zich op in je lichaam. Het is om die reden verboden MOAH's in levensmiddelen te gebruiken!

In 15 van de 21 onderzochte lipbalms door Test-Aankoop zaten MOSH en MOAH. Ook in kinder lipbalms als Disney Princess, Hello Kitty, Minions en in bijvoorbeeld Labellino zitten deze stoffen! Zelfs meer medisch lijkende merken als dr Leenarts, La Roche Posay en Eucerin bevatten deze schadelijke ingredienten. Zie hier de lijst van in 2017 onderzochte merken.

Het overwegen waard om alleen te smeren, wat ook eetbaar is Video

Let op bij je aankoop
Minerale olien kunnen aangeduid zijn met de volgende  termen: Cera microcristallina,Ceresin,(Hydrogenated) Microcrystalline wax, (Hydrogenated) Polyisobutene, Mineral oil, Ozokerite, Paraffinum (liquidum), Petrolatum, Polyethylene, Polybutene

Goede voornemens! De Labello case
Een aantal merken gebruikt geen minerale olien (meer). Goed nieuws zou je zeggen! Maar niet als je weet dat deze ingredienten bijvoorbeeld vervangen zijn door polybuteen en/of polyethyleen (Vichy bijvoorbeeld) die o.a in plastics worden gebruikt en irriterend voor longen, huid en ogen zijn + schadelijk voor je organen kunnen zijn.

Labello heeft inmiddels ook een formule zonder minerale olien. Het feit dat Labello aan de slag is gegaan om een lipbalm te maken zonder minerale olie is natuurlijk super. En ook dat het merk heel transparant is over de ingredienten in de balms (dat kun je niet van alle merken zeggen!). Maar een aantal ingredienten zijn nog steeds twijfelachtig.

  • Hoofdbestanddeel is nu Octyldodecanol in plaats van Petrolatum. Dit ingredient krijgt een 'low hazard/laag risico' score van de Environmental Working Group (gerenommeerde onafhankelijke ingredienten database), met de aantekening dat het een huidirritant is en dat het mogelijk irritatie door andere ingredienten in een product versterkt.
  • Een andere vervangende stof is Octocrylene (in de Hydro care lipbalm). Volgens de Environmental Working Group stapelt dit ingredient zich op in je lichaam en kan het je celfunctioneren verstoren. 
  • En bijna achteraan de  ingredientenlijst (wat wil zeggen dat er relatief gezien niet heel van van in zit) staat BHT. Hier lees je makkelijk overheen. Maar even uitpluizen leert dat dit staat voor butylated hydroxytoluene. Een ingredient dat je volgens de EWG beter kunt vermijden omdat het (bij hoge doses) in verband wordt gebracht met kanker/tumor vorming, een allergeen blijkt te zijn, niet zo fijn voor je organen en mogelijk hormoonverstorend. 

Heeft Labello echt goede bedoelingen? Of heeft het minerale olien uit de balms gehaald, omdat hier discussie over is. En dit meteen groots op de verpakking heeft gecommuniceerd. Maar heeft het andere twijfelachtige ingredienten in de balms gelaten, omdat de consument hier toch niet het fijne van af weet. 

Overige twijfelachtige ingredienten

Een aantal minder fijne/twijfelachtige ingredienten die in lipbalms voorkomen noemden we hierboven al. BHT staan ook onder andere Vichy als Hello Kitty op de ingredietenlijst. In veel balms worden nog parabenen als conserveermiddel gebruikt. Die verstoorders zijn van je endocriene hormonen (bijv schildklier, geslachtshormonen, deel van je alvleesklier)

Misleidende productbeschrijvingen
Hoe lastig het is om als koper een goed oordeel te vellen (als je niet naar de ingredientenlijst kijkt) blijkt vaak uit de productomschrijving. Een voorbeeld:

"Droge en gebarsten lippen zijn vervelend. Vaak gaan we als reactie hierop aan de lippen likken. Je denkt dan vocht in te brengen – maar doet juist het tegenovergestelde: het maakt de lippen nóg droger. Vooral op koude dagen is dit likken een bekend fenomeen. Speciaal voor droge en gebarsten lippen ontwikkelde Drs Leenarts de Lipcare+. Een verzorgende lippenbalsem met macadamia olie en vitamine E. Deze werkzame ingrediënten maken Lipcare+ de ideale lipverzorging bij droge, gebarsten lippen. Dit product is lekker vet maar toch niet plakkerig waardoor het prettig is in gebruik. Drs Leenarts Lipcare+ is een lippenbalsem zonder parfum en parabenen. Doordat deze lipbalsem geen stoffen bevat die de huid kunnen irriteren, is de kans op een allergische reactie heel klein. Lipcare+ is daarom geschikt voor jong en oud."

In de drs Leenaarts lipbalms zit onder andere petrolatum, paraffinum liquidum, ozokerite, dimethicone (een silicoon die ook een laagje op je huid legt en deze afsluit, zit vaak in hoge concentraties in haarluis producten om de luizen te laten stikken)

Lipbalms die het anders doen

Don't worry: er zijn lipbalms die het anders doen. Die niets anders willen dan een goede lipbalm maken die je lippen verzorgt, beschermt en herstelt, maar je huidfunctie niet verstoort.  Denk aan merken als Hurraw! of Pure Papaya Lips. Hurraw! maakt alleen maar lipbalms - verder niets - , maar dan wel hele pure. Vegan en 'raw'. 'Het gaat niet over ons of winst maken, maar over de beste lipbalm voor jou' is de bescheiden mening van de oprichters.

Een voorbeeld van een Hurraw! ingredientenlijst: Carthamus tinctorius (safflower/saffloer) seed oil*, Euphorbia cerifera cera (candelilla) wax, Cocos nucifera (coconut) oil*, Ricinus communis (castor) seed oil*, Theobroma cacao (cacao) seed butter*, Simmondsia chinensis (jojoba) seed oil*, Olea europaea (olive) fruit oil*, Aroma, Tocopherol, Alkanna tinctoria (alkanet) root extract, Helianthus annuus (sunflower) seed oil *gecertificeerd biologisch.

Zoals je ziet alleen maar pure olien en extracten!  

In alle lipbalms die je bij ons (INDISHA) vindt, zitten geen twijfelachtige ingredienten (Hurraw!, Loveli, deMamiel, dr Baumann, Raw Elements, dr Hauschka, Pure Papaya, kinderbalms van Klee). Ook bijv dr Kneipp lipbalms bevatten geen minerale olien. Eigenlijk zijn deze merken helemaal niet slim ;-) - omdat ze geen verslavende werking hebben, heb je er minder van nodig. Blijkt wel dat deze merken dus echt om je huid geven en niet op de markt gezet door een bedrijf dat er in eerste instantie rijk van wil worden. 

 Relevante links

 

Bronnen: consumentenbond.nl, vichy.nl, drleenarts.nl, wikipedia, test-aankoop.be, int.labello.com