Titanium dioxide in cosmetica - veilig of niet?

Tot nu toe hebben we bij INDISHA producten met als belangrijk  - zon beschermend - bestanddeel Titanium dioxide geweerd. Waarom? Omdat dit volgens een aantal bronnen in de zon een schadelijke fotocatalyse reactie kan geven. Waarbij kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Maar waarom wordt dan nog in pure. biologische cosmetica producten Titanium Dioxide gebruikt? En krijg ik van deze merken geen afdoende antwoord of dit veilig is of niet? Een goede aanleiding om zelf opnieuw in de materie te duiken.

Waarom Titanium Dioxide in cosmetica?
Titanium Dioxide en Zink Oxide zijn beide natuurlijke mineralen die in hogere dosis zonbescherming tegen zowel UVA als UVB straling bieden. Doordat de oxides de UV straling van de zon terugkaatsen, zodat deze niet in je lichaam binnen kan dringen. Aangezien er steeds vaker huidkanker voorkomt, zijn meer mensen zich bewust van wat ze 'smeren'.  En vragen naar cosmetica producten die bescherming tegen zowel UVA als UVB straling biedt.

Synthetische filters 'absorberen' UV straling. Vaak beschermen ze niet of minder effectief tegen zowel UVA als UVB. En zijn niet echt veilig zijn voor je gezondheid. Veel kunnen huidirritatie of een overgevoeligheidsreactie geven. En gaan bovendien je huid in. Een aantal zijn volgens onderzoeken zelfs kankerverwekkend! Redenen waarom titanium dioxide steeds vaker aan cosmetische producten wordt toegevoegd.

Nadeel Titanium Dioxide - een witte waas
Het nadeel van zowel Titanium als Zink Oxide is echter 'de witte waas' die de producten kunnen geven. Titanium Dioxide wat minder dan Zink Oxide. Daarom gebruiken producenten steeds vaker ultra fijne nano deeltjes (ND. Eventueel gecoat (vastgekleefd) aan een ander ingredient. Die geven geen witte waas.

Nanodeeltjes
Een nanodeeltje is 1-100 nanometer. 1 nanometer is een miljoenste millimeter. Megaklein dus! Over het (lange termijn) gezondheidseffect van nano deeltjes in cosmetica zijn de geleerden het nog niet eens. Vast staat wel dat de kleine deeltjes schadelijk voor je longen kunnen zijn als je deze inademt. Vanwege de grote onzekerheid over potentiele schadelijke gevolgen voor ons, maar ook voor het milieu en bijvoorbeeld dieren die in de zee leven, mogen van Europese biologische keurmerken geen nanodeeltje in cosmetica gebruikt worden.

Conclusie wetenschappelijke onderzoeken

  • Titanium Dioxide in 'bulk' vorm zijn veilig in gebruik. Hoe kleiner de deeltjes des te groter de kans op een (schadelijke) fotocatalyse reactie. Nanodeeltjes geven deze reactie. In hoeverre microdeeltjes dit ook doen, wordt niet helemaal duidelijk in de onderzoeken die ik heb gelezen.
  • Nanodeeltjes dringen bovendien de huid in - wat grotere deeltjes niet doen - waardoor de schadelijke fotocatalyse reactie ook in diepere huidlagen plaats kan hebben.
  • Een oplossing is om nanodeeltjes te coaten (te koppelen aan) bijvoorbeeld silicium, aluminium of siliconen deeltjes. Echter onderzoek wijst uit, dat dan nog steeds een fotocatalyse reactie plaatsvindt. Zij het in mindere mate. Silicium remt de catalyse reactie het meest.
  • Naar mijn idee zijn gecoate deeltjes uiteindelijk schadelijk voor vissen en ander zeeleven. Laten de gecoate deeltjes los, dan komen de individuele nanodeeltjes in het water. En zo in zeedieren. Onderzoek geeft dit ook aan.

Is Titanium Dioxide in cosmetica veilig of niet?

  • Zolang dit als 'bulk' deeltjes gebruikt wordt lijkt Titanium dioxide in cosmetica producten veilig. Nanodeeltjes zijn niet veilig.
  • In Europa moet expliciet op de verpakking staan als er nanodeeltjes in een product zitten. Ook als deze gecoat zijn.
  • Producten met een (Europees) eko keurmerk mogen geen nanodeeltjes bevatten. Dus zijn in principe veilig als er Titanium Dioxide in zit. Alhoewel het geen kwaad kan te checken hoe klein (micro) de deeltjes zijn. Aangezien onduidelijk is of microdeeltjes wel of niet schadelijk kunnen zijn.

Links naar onderzoeken
WIl je zelf meer lezen? Hierna een aantal links naar onderzoeken & sites die ik bestudeerd heb: