Waarom een gezichtsolie een must is
Gebruik jij nog geen gezichtsolie? Dan doe je je huid serieus tekort. Helemaal als je de 30 bent gepasseerd. Een leuk verkooppraatje zal je misschien denken. Maar niets is minder waar. Waarom heeft je huid een olie nodig? Lees er alles over in deze blog.
Wat is er aan de hand met de 30+ huid?
Dertig jaar is nog hartstikke jong, maar daar denkt de natuur wat anders over. Je lichaamsprocessen beginnen op die leeftijd al te vertragen. Het stofwisselingssysteem in de cellen werkt minder snel, waardoor nieuwe cellen trager worden aangemaakt en je huidbarriere - de beschermlaag van je huid - dunner wordt. Met alle gevolgen van dien:
- Je huid verliest makkelijker vocht, wat voor een drogere huid zorgt.
- De barriere laag zelf bevat vetstoffen. Doordat deze dunner is voelt je huid ook droger aan. Dubbel pech dus. Minder vocht en minder vet.
- Die dunnere huidbarriere zorgt ook nog een keer dat externe factoren als een droge lucht, guur weer of minder fijne cosmetica ingredienten- die huiduitdrogend werken - meer impact hebben.
- Een drogere huid in combinatie met afname van elasticiteit van je huid zorgt voor fijne lijntjes en daarna rimpels. Je huid kan minder makkelijk 'terugspringen' in standje glad en is minder opgevuld met vocht.
Heb je een lichtere huidtint, dan is je huid sowieso al dunner dan bij mensen met een tintje, en merk je eerder dat je huid droger wordt, gaat verouderen.
Hoe zit de huidbarriere in elkaar?
Sla deze alinea over als je denkt 'ik geloof het wel van die huidbarriere', maar lees deze zeker als je het interessant vindt hoe je huid in elkaar zit, zodat deze bescherming kan bieden.
In feite is je buitenste huidlaag - je huidbarriere - een soort muurtje. Die vanuit je diepere huidlagen gebouwd wordt. Vanuit deze lagen schuiven levende cellen langzaam omhoog. In de bovenste huidlaag laten ze beetje voor beetje vocht en vetstoffen vrij en worden ze hard - ze verhoornen. Die verhoornde cellen zijn de stenen van je muurtje. Met ertussen het vrijgekomen vocht en vetstoffen als het cement. Je huid is op en top beschermd, totdat vertraging in je stofwisseling roet in het eten gooit.
Ook helpen externe factoren als irriterende of huidbeschadigende stoffen in cosmeticaproducten - zoals agressieve reinigende ingredienten (SLS of andere sulfaten), uitdrogende harde alcohol - , luchtvervuiling, UV straling of vaak/lang heet douchen ook nog mee om je huidbarriere te verzwakken. Ben je onder de 30, maar voelt je huid al wel droog en trekkerig aan, dan kan dit een belangrijke oorzaak zijn.
Een jonge huid slaat maar liefst 10 tot 20 procent van het totale watervolume van het hele lichaam op! Hoeveel dat minder is als je ouder wordt heb ik niet kunnen vinden. Maar ga er vanuit dat dit makkelijk kan halveren.
Waarom een gezichtsolie?
Een goede gezichtsolie vult je (beschadigde) beschermlaag weer aan. Zodat deze minder vocht verliest en beter beschermt is tegen negatieve invloeden van buitenaf. De olie vervangt in feite (een deel van) de olie die je cellen zelf niet meer produceren. Of die door externe invloeden van je bovenste huidlaagje verdwenen is. En ondersteunt zo de natuurlijke werking van je huid. Je huid is weer beter in balans.
Belangrijk is dat koudgeperste olien gebruikt worden. Die bevatten nog alle werkzame bestanddelen van bloemen of planten.
De meer geavanceerde gezichtsolien zoals die van Abloom of deMamiel geven je huid bovendien een prachtige glow/gezondere teint. Deze olien zitten vaak ook boordevol extra power ingredienten voor je huid. Die hun sporen al honderden jaren verdiend hebben in bijvoorbeeld de Ayurvedische leer. Extracten van planten voor een nog mooiere huid! Check de ingredientenlijsten maar eens.
Ik wil geen glimhoofd
Dat is wat we vaak horen als vooroordeel tegen het gebruik van een gezichtsolie. De meer geavanceerde gezichtsolien zoals die van deMamiel, Abloom, Shankara, dr Hauschka of The Green Goddess geven geen glim hoofd. Tenzij je teveel olie gebruikt. Voor je gezicht heb je normaliter maar een pompje of 4-5 drupjes nodig! Niet meer.
Het kan ook zijn dat je de olie onvoldoende inmasseert. Jammer. Dat vergt namelijk niet veel tijd, is heerlijk voor je gezicht, stimuleert doorbloeding (wat ook weer huidverjongend werkt) en helpt de werking van je lymfesysteem. Waardoor afvalstoffen beter afgevoerd worden.
Een andere optie is een pompje of paar drupjes gezichtsolie door je dag- of nachtcreme mengen. Dat is mijn favoriete manier van olie op mijn gezicht aanbrengen.
Gezichtsolie - ook bij een vette huid of acne
Vaak wordt gezegd dat je bij een vettere huid geen gezichtsolie moet gebruiken. Omdat die dan alleen maar vetter wordt. Niets is minder waar. 'Oil cuts oil': als je (een goede) olie op je huid smeert krijgt je huid een teken 'ik hoef geen olie meer aan te maken, want dat zit er al', waardoor je huid juist minder talg (huidolie) gaat produceren. Bijvoorbeeld jojoba olie (latijnse naam: simmondsia chinensis) lijkt qua samenstelling heel erg op je huideigen olien. En werkt talg regulerend. Dr Hauschka heeft bijvoorbeeld een gezichtsolie die speciaal voor de vettere huid is ontwikkeld!
Wat je absoluut niet moet gebruiken bij een acne gevoelige huid is parrafinum liquidum (wat bijvoorbeeld in de klassieke Bio Oil zit - tegenwoordig is er ook een 100% natuurlijke variant). Dat legt een laagje op je huid, waardoor je huid haar huideigen functies niet goed meer kan uitvoeren, je porien kunnen verstoppen en je juist meer puistjes kunt krijgen. Omdat deze 'olie' in heel veel cosmetica producten zit vermoed ik dat daar het idee vandaan komt om bij een vette huid geen olie te gebruiken.
Extra olie anti-aging tip
Ben je toch lekker bezig met gezichtsolie, maak je ritueel dan meteen compleet met een Gua Sha massage steen of edelsteen roller. Op dit moment trendy, maar eigenlijk een super degelijke tool die al in de verre oudheid in Egypte, China en Japan werd gebruikt voor een eeuwig jeugdig gelaat.
In je gezicht zitten namelijk ontiegelijk veel spiertjes, waar we relatief weinig training mee doen in vergelijking tot bijvoorbeeld onze arm- en beensperen. Door massage met Gua Sha en/of roller zet je de spiertjes aan het werk, wat doorbloeding bevordert, afvalstoffen afvoert en onderliggend bindweefsel verstevigt. En zo een betere teint, meer collageen aanmaak en strakkere huid stimuleert. Wie wil dat nu niet ;-).